De e-cargofiets: een nieuwe economie op maat van de stad

De e-cargofiets: een nieuwe economie op maat van de stad

VELO vzw
Hollestraat 1, Leuven
woensdag   23/05  om  20u00 - 22u00
Mobiliteit
De e-cargofiets: een nieuwe economie op maat van de stad
p

De fiets is veruit het meest efficiënte vervoermiddel op vlak van energie, mobiliteit en maatschappelijke impact. E-bikes zijn aan een snelle opmars bezig, en tegelijk ontstaan nieuwe flexibele e-voertuigen voor gezinnen, bejaarden, lokaal transport en distributie. Wie produceert deze nieuwe ‘fietsachtige’ e-voertuigen? Welke diensten worden daarmee aangeboden en wie zit daar dan achter?


Er is een strijd aan de gang voor de controle over deze nieuwe waardeketens en over de nieuwe bedrijfsmodellen zoals deelplatformen om die aan ons aan te bieden.

Als gewone gebruiker kunnen we niet neutraal zijn in deze strijd die mee beslist over hoe werk en economie er in de komende jaren gaan uitzien. Onze keuzes bepalen mee de uitkomst: het gaat niet enkel over nieuwe mobiliteit. Zijn dit nieuwe kansen voor Chinese multinationals of voor lokale producenten en diensten? Wat kunnen we voor dit laatste in Leuven - met onze troeven in high-tech, sterke sociale economie, kritische gebruikers en krachtige samenwerkingsverbanden - betekenen?

Programma

Met deze workshop nodigen Velo en CEO, Centrum voor Economische Ongehoorzaamheid uit tot een debat over de impact van lokale initiatieven voor de evolutie naar nieuwe mobiliteitsvormen en de ontwikkeling van een nieuwe stadseconomie.

We gebruiken hiervoor de case van de e-cargofiets, een robuuste elektrische bakfiets, ontwikkeld door het Leuvense bedrijf BLUWAYS voor BPost.

  • Johan Lecouture, zaakvoerder van BLUWAYS, zal uitleggen hoe hij met zijn kennis van nieuwe batterijbeheersystemen een innovatieve cargofiets in de markt wil zetten die ook in België gemaakt zal worden.
  • Jos Vandikkelen, directeur van VELO vzw, zal de partnerrol van een sociale economiebedrijf toelichten bij het ontstaan en leveren van de eerste e-cargofietsen.
  • Tim Asperges, adviseur bij de dienst Mobiliteit Stad Leuven, schetst de rol van de Stad bij het lanceren van nieuwe mobiliteitsvormen, zowel voor het testen van nieuwe producten als de regulering van nieuwe dienstenplatformen.
  • Michael Van Lieshout, directeur van de Vlaamse innovatiecluster BikeValley, focust op de sportbeleving als motor van innovatie voor de fiets en geeft zijn visie op de rol van de fietseconomie in de bredere socio-economische transitie.

Jo De Wachter van samenwerkingsplatform Mindgate Leuven is de moderator van het debat.

Jan Larosse geeft een korte inleiding namens CEO.

Praktische informatie

Datum
23 mei 2018

Tijd
20 tot 22 uur

Locatie
VELO vzw
Hollestraat 1, 3001 Leuven