Doculatino Leuven – Tracing the ICT Supply Chain

Doculatino Leuven – Tracing the ICT Supply Chain

Pangaea KU Leuven
Andreas Vesaliusstraat 34
Leuven
dinsdag   26/11  om  20u00
t.e.m
donderdag   28/11  om 20u00
Consumptie

Binnen het kader van de Europese Make ICT fair-campagne, die tot doel heeft een transparantere en eerlijkere ICT-toevoerketen te bereiken, neemt Catapa u via 3 documentaires mee op het pad dat uw laptop, smartphone of tablet volgt, van het opgraven van de grondstoffen tot het dumpen van de apparaten en de bijbehorende problemen.


1. Minga, door Damien Charles en Pauline Dutron (26/11) De reis begint in Latijns-Amerika, een van de belangrijkste slachtoffers van het winnen van grondstoffen. Vandaag zijn voor de productie van een smartphone meer dan 60 elementen nodig en de overgrote meerderheid wordt verkregen door mijnbouw. Zoals de documentaire laat zien, heeft de extractie-industrie grote gevolgen voor de lokale gemeenschappen en voor het milieu.

2. Death by design, door Sue Williams (27/11) In Death by Design vliegen we naar de andere kant van de wereld in Azië (China, Vietnam, Zuid-Korea, ... ) waar onderbetaalde werknemers in onmenselijke werkomstandigheden elektronische apparaten produceren dankzij de verschillende metalen die in Latijns-Amerika worden gewonnen.

3. E-waste tragedy, door Cosima Dannoritzer (28/11) Heb je ooit nagedacht over waar je oude smartphone terechtkomt nadat je hem niet meer gebruikt? We ontdekken tijdens deze documentaire het vaak vergeten deel van de toevoerketen: het elektronische afval. Enorme hoeveelheden zogenoemde e-waste wordt elke dag in Afrika en Azië gedumpt, voornamelijk afkomstig van westerse landen. Deze documentaire toont de harde realiteit van wat mensen die in die afvalstortplaatsen leven elke dag te verduren hebben.

Na elke documentaire screening wordt een groepsdiscussie gehouden, gemodereerd en geïntroduceerd door een expert in het thema.

Praktisch

Toegang tot deze documentaireavonden is gratis.