Introductieworkshop - Leren van de natuur

Introductieworkshop - Leren van de natuur

EcoHuis
Turnhoutsebaan 139,
2140 Borgerhout
vrijdag   13/09  om  13u30 - 17u30
Natuur
Introductieworkshop - Leren van de natuur
Introductieworkshop - Leren van de natuur

De natuur ontwerpt, produceert en innoveert al miljarden jaren zonder uitputting, vervuiling en degeneratie. In deze interactieve workshop neemt innovatiebiologe Leen Gorissen je mee op een uitzonderlijke trip door de natuur. Niet om te leren over de natuur, maar van de natuur.


De workshop is erg interactief, de deelnemers gaan dus niet alleen denken, maar ook doen. Via boeiende voorbeelden uit de natuur worden er oefeningen rond systeemdenken en zelforganisatie gedaan en worden huidige mentale modellen in vraag gesteld. De workshop zit tjokvol voorbeelden van gesofisticeerde oplossingen uit de natuur die ons kunnen helpen onze duurzaamheidsvraagstukken op een vernieuwende manier te belichten en aan te pakken.

Ook veel voorbeelden van bedrijven en non-profit organisaties die baanbrekende innovaties geïnspireerd door de natuur bedacht hebben, passeren de revue. Sommige van deze door de natuur geïnspireerde innovaties blijken niet alleen commercieel zeer succesvol, ze helpen ook energie en materialen uitsparen, brengen een nieuwe innovatiecultuur en zorgen voor een boost in motivatie. Wil je meer weten? Schrijf je in en laat je verrassen door het vernuft uit de natuur!

De prijs voor deze workshop bedraagt €200 (excl BTW) voor non-profits, NGOs en éénmanszaken. Voor overheden en for-profits is de prijs € 250 (excl BTW).

Zin om je in te schrijven? Stuur een email naar studiotransitio@gmail.com met je naam, bedrijf en functie en je ontvangt een deelnameformulier met meer details.

r

Voor wie?

De workshop is toegankelijk voor iedereen met een passie voor (sociale) innovatie, technologie en duurzaamheid. De workshop is wetenschappelijk onderbouwd, maar wordt gebracht via storytelling. Of je nu ingenieur, ambtenaar, onderzoeker, CEO, sociaal werker, HR medewerker of architect bent, er gaan zeker voorbeelden in zitten die relevant zijn voor jouw organisatie.

r

Wat neem je mee naar huis?

  • Een ruime waaier aan inspiratie uit de natuur en verrassende inzichten die je perspectief verbreden
  • Een overzicht van product, proces en systeeminnovaties uit de bedrijfswereld, geïnspireerd door de natuur
  • Een beter inzicht in systeemdenken en de relevantie hiervan voor innovatie, beleid en management
  • Een nieuw perspectief rond duurzaamheid en een overzicht van de Nature of Innovation principes uit de natuur die al miljoenen jaren van disruptie en (klimaat)verandering hebben doorstaan
  • Een beter inzicht in hoe zelforganisatie in de natuur werkt en hoe dit ons kan helpen om anders te organiseren
  • En, eigenlijk gewoon een boeiende & plezante namiddag!
r

Bio lesgever

Leen Gorissen is de oprichter van Studio Transitio, een onderneming die organisaties, bedrijven en overheden helpt innoveren zoals de natuur. Ze is doctor in de Biologie, duurzaamheidsexpert, transitiedeskundige en innovatiebioloog. Ze volgde opleidingen over Bio-inspired Innovation bij het Biomimicry3.8 Institute (US), Transitiekunde bij DRIFT (NL), Regenerative Design & Development bij Regenesis Institute (US), Permacultuur bij Stichting Permacultuur (NL) en bij Holmgren Design (AU). Leen geeft regelmatig workshops over dit onderwerp in binnen- en buitenland, ondermeer voor het Europees Milieuagentschap, de Portugese Business Council voor Duurzame Ontwikkeling, het Zweeds Milieuagentschap en de CIMMYT research headquarters in Mexico. Ze werkt regelmatig samen met Nexxworks en heeft oa sessies gegeven aan bedrijven zoals Philips, Triodos, Luminus, Business leaders, SAS, BD, Arco en start-ups & entrepreneurs in San Francisco. Voorheen werkte Leen voor het Vlaams Instituut voor Technologisch Onderzoek (VITO Belgium). Ze is auteur van het boek ‘Change the World City by City’.

Alle informatie over deze workshop kan je hier terugvinden.