Symposium: Mijnbouw en recycleren van kritieke metalen

Symposium: Mijnbouw en recycleren van kritieke metalen

STUK, Leuven
woensdag   21/02  om  09u30 - 18u00
Energie
Symposium: Mijnbouw en recycleren van kritieke metalen
p

De weg naar een koolstofarme economie vormt een enorme uitdaging. Economieën die jarenlang steunden op fossiele brandstoffen dienen volledig getransformeerd te worden. De weg naar een koolstofarme economie wordt echter getekend door een paradox: enerzijds zijn kritieke metalen enorm van belang in veel duurzame sectoren, anderzijds kent de primaire industrie een erg negatief beeld.


In onze zoektocht naar een klimaatneutraal Vlaams-Brabant, worden cleantechoplossingen steeds belangrijker. Het ontginnen en recycleren van kritieke metalen is dus essentieel. Tijdens dit symposium willen we dieper ingaan op het negatieve imago van de primaire industrie en zoeken we samen met experts naar oplossingen. Is een Social license to operate een oplossing? Of moeten we meer inzetten op recyclage en circulaire economie? Een betere koppeling tussen de energie- en de materialentransitie is alleszins vereist.

In de voormiddag wordt een schijnbaar globaal thema zeer tastbaar en lokaal. Op welke manier kunnen burgers en lokale actoren bijdragen aan urban mining? En hoe moeten we omgaan met de ‘Not in my back yard’-attitude?
In de namiddag focussen we op de globale problematiek. Kunnen we verantwoord ontginnen in en buiten Europa? Hoe gaan we om met conflictmineralen? En hoe past dit binnen een brede Noord-Zuid samenwerking?

Dit symposium kadert binnen het kunstenfestival Artefact 2018: This Rare Earth – Stories from Below. Als deelnemer krijg je ook de kans om enkele unieke thema-gerelateerde werken van de tentoonstelling te bewonderen.

Keynotes: a.o Egbert Lox (Umicore & EIT RawMaterials) en Leida Rijnhout (Friends of the Earth Europe)
Panel: a.o. Bart Blanpain (KU Leuven), Kostas Komnitsas (EU METGROW+) en Karel Van Acker (EIT RawMaterials)
Moderator: Dirk Draulans

Praktische informatie

Datum
21 februari 2018

Tijd
09:30 tot 18:00

Locatie
STUK Kunstcentrum
Naamsestraat 96
3000 Leuven

Inschrijven

Meer informatie volgt nog.