Tentoonstelling Ride a bike! Reclaim the city

Tentoonstelling Ride a bike! Reclaim the city

Exporuimte Tweebronnen
Rijschoolstraat 4
3000 Leuven
vrijdag   10/09  om  11u00
t.e.m
zaterdag   06/11  om 17u30
Mobiliteit

Fiets en verander de stad! Inspirerende fietsinfrastructuur van over de hele wereld spoort aan tot een zachte herovering van de stad. Daarbij is ontwerpkwaliteit niet zelden de sleutel tot succes van die projecten.
Dat toont ook de internationale tentoonstelling ‘Ride a Bike! Reclaim the city’ van het Duitse Architectuurmuseum DAM uit Frankfurt am Main die vanaf vrijdag 10 september te zien zal zijn in Leuven.


Dat de leefbaarheid van onze steden mee wordt bepaald door de manier waarop we ons verplaatsen, hoeft geen betoog. Duurzame mobiliteitsconcepten zijn dé hefbomen om te komen tot de toegankelijke, bereikbare, veilige en klimaatbestendige steden en gemeenten. Kwalitatieve fietsinfrastructuur neemt hierin een bijzondere rol in omdat zij talloze kansen biedt voor de opwaardering van de stedelijke ruimte en de dagdagelijkse publieke cultuur.

Zes voorbeeldsteden wereldwijd, waaronder Kopenhagen, New York en Oslo, illustreren hoe zij dankzij een fietsvriendelijke stadsplanning wisten uit te groeien tot een meer duurzame en sociale stad. Bovendien krijg je 22 architecturale projecten te zien die fietsmobiliteit bewust integreren in het stadsontwerp. Je vindt er geslaagde voorbeelden van fietsbruggen en fietswegen maar ook autoluwe wijken of ingenieuze oplossingen voor het fietsparkeren. Bijzonder zijn tevens de voorbeelden die tonen hoe fietsmobiliteit inmiddels ingang vindt in de woning- en kantoortypologie.

Tegelijk zijn de genomineerde projecten te zien van een wedstrijd rond Vlaamse fietsinfrastructuur, georganiseerd door Stad en Architectuur en Fietsberaad Vlaanderen. De wedstrijd wil wijzen op het belang van een zorgvuldige vormgeving en hoge ontwerpkwaliteit en wil het debat voeden over een kwalitatieve geïntegreerde aanpak van duurzame mobiliteit.

Praktisch

  • WANNEER: van vrijdag 10 september tot en met zaterdag 6 november 2021
  • WAAR: Exporuimte Tweebronnen, Rijschoolstraat 4, 3000 Leuven
  • OPENINGSTIJDEN: di/wo/vr 12u-17.30u / do 14u-19.30u / za 11u-16.30u / zo & ma gesloten
  • TOEGANG: €5 / S&A leden gratis
  • ORGANISATIE: stad en architectuur vzw i.s.m. het Duitse Architectuurmuseum DAM in Frankfurt am Main
  • INFO: info@stadenarchitectuur.be

met steun van Stad Leuven, Vlaamse Overheid, Vandersanden Group, Vélonet, NAV, A+

Beeld: Light Path-Auckland_Foto_Monk Mackenzie