Bekijk hoeveel warmte jouw gebouw verliest

Bekijk hoeveel warmte jouw gebouw verliest

Gebouwen

Wist je dat je met een goed geïsoleerd dak je ecologische voetafdruk drastisch kan verlagen? Bovendien kan je er heel wat geld mee besparen. In 2013 vloog een vliegtuigje met een warmtecamera over Leuven om na te gaan hoe het gesteld is met de Leuvense dakisolatie. Bekijk hier of jouw dak goed geïsoleerd is en lees wat je kan doen om de CO₂-uitstoot van je woning of gebouw te verlagen.


Om het energieverbruik van onze woningen en gebouwen drastisch te doen dalen, heeft de Vlaamse overheid bepaald dat alle daken tegen 2020 een minimum aan dakisolatie moeten hebben. Het verwarmen en het elektriciteitsverbruik van de woningen en gebouwen in onze stad zijn samen namelijk goed voor zo'n 60% van onze CO₂-uitstoot. Door onze woningen goed te isoleren, kunnen we de Leuvense CO₂-uitstoot sterk verlagen én kan je bovendien sterk besparen op je energiefactuur.

Met onderstaande thermografische kaart kan je als inwoner van Leuven nagaan of je dak al dan niet goed geïsoleerd is. Een thermografisch beeld geeft ons aan de hand van verschillende kleuren informatie over de temperatuur van de gefotografeerde oppervlakte. Volg altijd eerst het stappenplan onder ‘Hoe werkt het?’ om de kleur van je dak correct te interpreteren. Vul daarna pas de vragenlijst in; deze vind je onder de thermografische kaart.

r

Hoe werkt het?

Stap 1: Lokaliseer je woning of gebouw op de warmtekaart
Door je adres in te geven in de adresbalk op de warmtekaart links bovenaan, vind je makkelijk jouw woning of gebouw terug. Zoek je straat en tracht makkelijk herkenbare elementen of structuren terug te vinden: de vorm van het gebouw, de schoorsteen, een dakraam, een ventilatieafvoer, etc.

TIP: Door te klikken op het icoontje rechts bovenaan de warmtekaart kan je schakelen tussen de thermografische kaart, de luchtfoto en de 'basiskaart'. Je kan de verschillende lagen van de kaart aan en uit zetten. Dit helpt je om de juiste contouren van je woning of gebouw te vinden en de verschillende elementen van je dak te onderscheiden.

Stap 2: Onderscheid de verschillende dakdelen van je woning of gebouw
Een aanbouw (garage, keuken), een zolder, een slaapkamer of een badkamer onder het dak, etc.

Stap 3: Vul de vragenlijst in
Interpreteer de kleur van de verschillende dakdelen aan de hand van onderstaande vragenlijst.

Stap 4: Contacteer de Energiecoach
Indien je dak niet goed geïsoleerd is, kan je contact opnemen met de energiecoach om volgende stappen te ondernemen.

Thermografische kaart

De thermografische kaart kan je vinden via deze link.

Heb je moeilijkheden met het interpreteren van de thermografische kaart? Neem dan zeker contact op met onze Energiecoach! Indien je dak niet goed geïsoleerd is, kan hij je ook onafhankelijk advies geven over dakisolatie en eventuele vervolgstappen. Ga naar deze pagina van de website van Stad Leuven en maak je afspraak online. Selecteer 'Energie - info' en kies een dag en een tijdstip voor jouw afspraak. Je kan ook een afspraak maken door te bellen naar 016 27 24 06 of door een mail te sturen naar energiecoach@leuven.be.

De thermografische kaart kan alleen correct geïnterpreteerd worden door de bewoners aangezien alleen zij het gebruik van de woning kennen tijdens de vlucht. Wie niet wil dat de thermografische foto van zijn/haar woning zichtbaar is op de website kan dit melden via energiecoach@leuven.be.