Boeren met je buren

Boeren met je buren

Landbouw & Voeding
Natuur

Samen met je buren groenten en fruit verbouwen, op een grond die de stad ter beschikking stelt: dat is het idee van buurtmoestuinen. Het is een hele leuke manier om je buurt beter te leren kennen en je steentje bij te dragen aan een duurzame toekomst. Je kan het hele jaar door een aanvraag indienen om aan de slag te gaan met een buurtmoestuin.


Altijd al je eigen groenten willen kweken, maar er de ruimte niet voor? Of wil je ‘je buren beter leren kennen tussen de soep en patatten’ wat letterlijker aanpakken? Dan heeft Stad Leuven een leuke oplossing voor jou en je buren: de buurtmoestuin! Het idee van een buurtmoestuin is dat je samen met je buren een eigen moestuin hebt en onderhoudt. De vruchten van het werk plukken jullie natuurlijk zelf, maar de stad stelt wel een grond ter beschikking. Niet alleen het sociale aspect staat hier voorop, ook duurzaamheid is een grote factor.

Door zelf je eigen groenten en fruit te kweken zorg je voor een korte keten. Er zijn geen vrachtwagens die rondrijden om jouw groenten en fruit op je bord te doen belanden. Nee, dat doe je lekker zelf! Het groenafval dat je overhoudt? Dat kan je natuurlijk opnieuw composteren in de moestuin. Zo moet je ook nog eens minder afval weggooien: gedaan met groene zakken kopen, vullen en naar buiten sleuren.

Zin om eraan te beginnen? Ontdek hier alle voorwaarden en dien je aanvraag voor een buurtmoestuin in.

r

Hoe werkt het?

 1. Je dient een aanvraag in bij Stad Leuven om te mogen buurtmoestuinieren. Een aanvraag indienen kan doorheen het hele jaar. Download hier de pdf om je aanvraag in te dienen.

 2. De stad bekijkt je aanvraag. Er zijn namelijk enkele voorwaarden verbonden aan het krijgen van een moestuin. Of je nu voor paprika, pompoen of tomaatjes kiest: een duurzame aanpak staat voorop. Zo moet er een composthoek worden voorzien en is het de bedoeling dat al het groenafval dat ontstaat, verwerkt wordt door composteren. Bovendien is het belangrijk dat je spaarzaam omgaat met het water nodig voor de moestuin, en gebruik je geen chemische bestrijdingsmiddelen. Alle voorwaarden vind je hier terug.

 3. De stad voert een bodemanalyse uit op de grond: de fysische en chemische omstandigheden van de grond worden nagegaan en er wordt gekeken of deze het gebruik als moestuin toelaten.

 4. Wanneer de aanvraag wordt goedgekeurd komt de groendienst van stad Leuven jouw grond gebruiksklaar maken. Tussen het indienen en het gebruiksklaar maken van de grond zit vaak slechts één maand. Lang hoef je dus niet te wachten om je handen uit de mouwen te steken.

 5. Uiteraard heb je recht op wat coaching. Wil je alles weten over hoe je het beste composteert? Dan kan je terecht bij de composteermeestervrijwilligers. Zij leggen je met veel plezier uit hoe je dit aanpakt. Ook de landbouwcoach staat ter beschikking. Samen met hem kan je een teeltplan opstellen of nagaan welke groenten je waar gaat zaaien.

 6. Wie zaait, die oogst! Door je moestuin het hele jaar door te onderhouden, kan je niet alleen smullen van het resultaat maar leer je ook je buren beter kennen.

r

Wat zijn de voordelen?

 • Je leert je buren op een andere manier kennen en maakt kennis met nieuwe buurtbewoners.
 • Je leert veel bij over stadslandbouw. Jij weet nu perfect wanneer je welk zaadje plant en welke groente oogst.
 • Korte keten: er zijn geen vrachtwagens die moeten rijden om jouw groenten of fruit in de winkel te leggen. Je kweekt ze namelijk zelf. Transportafstand = nul.
 • Groenten, fruit en andere gewassen telen buiten hun seizoen kost veel energie. Door seizoensgebonden te werken, beperk je de impact op de natuur.
 • Jij, je gezin, vrienden die langskomen... iedereen kan smullen van een portie gezonde, zelfgekweekte groenten of fruit.
 • Je zet je in voor een duurzame toekomst en neemt een grote stap richting een klimaatneutraal Le(u)ven.
 • Samen werken aan iets moois geeft je veel voldoening.
r

Hoe past dit in de Roadmap van Leuven 2030?

Programma 8 van de Roadmap gaat over duurzaam en gezond eten. Om klimaatneutraal te worden, moeten we gezonder en duurzamer eten: meer groenten en fruit, minder vlees- en zuivelproducten (werf 48). Stadslandbouw, zoals buurtmoestuinen, speelt hierin een belangrijke rol. Door samen lokaal voedsel te produceren in de moestuin beperk je niet alleen de transportafstand die anders nodig zou zijn, maar krijg je ook meer inzicht in de herkomst en de waarde van de voedingsproducten die op je bord belanden (werf 50). Wat op zijn beurt weer kan leiden tot minder voedselverspilling en het verminderen van verpakkingsafval (werf 49).

Ontdek de volledige Roadmap naar een klimaatneutraal Leuven.