De bende van Leuven: Maak je school energiezuinig

De bende van Leuven: Maak je school energiezuinig

Energie

Lessen, sport, activiteiten, feesten, vergaderingen: schoolgebouwen worden intensief gebruikt. En ze verbruiken behoorlijk wat energie. Alleen al de lokalen verlichten en verwarmen is een grote opdracht. CAVES wil scholen helpen om hun gebouwen zo zuinig mogelijk te maken, door hen informatie en technische oplossingen aan te bieden.


In een eerste fase verkennen de experts van CAVES het schoolgebouw: hoe functioneert het? Welke plaatsen zijn het belangrijkst voor de leerlingen en het schoolpersoneel? Is het gebouw overal goed geïsoleerd? CAVES bundelt alle observaties en metingen in een rapport. Daarna wordt samen met de school bekeken welke mogelijkheden er zijn om de energiesituatie te verbeteren.

Het technische is maar één aspect van de aanpak van CAVES. Informeren en sensibiliseren is net zo belangrijk. De organisatie wil leerlingen en leerkrachten bewustmaken van wat energie is en hoe hun school er mee omspringt. Daarom genieten alle scholen die in het project van CAVES stappen van een heuse Energieweek! Tijdens die week staat niemand minder dan “Energieman” voor de klas. Die leert kinderen hoe ze zo efficiënt mogelijk met energie kunnen omgaan, thuis én op school. Samen voeren de kinderen allerlei leuke wetenschappelijke experimenten uit. En wat dacht je van energiefietsen? Als je daar op rondrijdt, zie je live hoeveel energie je opwekt: hoe meer led-lampjes gaan branden, hoe beter je bezig bent.

CAVES biedt een totaalpakket met interessante energiezuinige oplossingen voor elke school!

r

Hoe werkt het?

  • In een eerste fase verkennen de experts van CAVES het schoolgebouw. Zo komen ze te weten waar de meeste energie wordt verbruikt en hoe dat verbruik geoptimaliseerd kan worden.
  • CAVES bundelt alle observaties en metingen in een rapport. Daarna wordt samen met de school bekeken welke mogelijkheden er zijn om de energiesituatie te verbeteren. Zijn er delen van de school waarin enkel glas vervangen kan worden door dubbel glas? Heeft de verwarmingsketel de juiste maat of is die misschien te groot? En zou de school beter af zijn met een ander type lampen?
  • Om de oplossingen ook te kunnen uitvoeren, wordt er een uitgebreid financieel plan opgesteld.
  • Naast de technische oplossingen richt CAVES zich ook op informeren en sensibiliseren. De organisatie wil leerlingen en leerkrachten bewustmaken van wat energie is en hoe hun school er mee omspringt. Tijdens de Energieweek leren kinderen hoe ze zo zo efficiënt mogelijk met energie kunnen omgaan, thuis én op school. De Energieweek is geen doorslagje, maar wordt steeds op maat van de school gemaakt. Er wordt rekening gehouden met specifieke wensen en met de bagage die de leerlingen al hebben.
  • Sinds vorig schooljaar kunnen jaarlijks 6 Leuvense scholen samen strijden om zoveel mogelijk energie te besparen. Dit door het uitwerken van 3 acties die de leerlingen, leerkrachten, ouders … van de school een energiecool gedrag bijbrengen en een promotiemoment ervan.
r

De voordelen

  • Tijdens de Energieweek leren leerkrachten en leerlingen veel bij over wat energie is en hoe je er efficiënt mee omspringt, thuis én op school.
  • Scholen die zuiniger omspringen met energie, besparen elk jaar op hun gas-, water- en elektriciteitsrekening.
  • Nog een extra duwtje in de rug nodig? De school die het meest energie bespaart, krijgt z’n geld terug!