Kies voor ecologische (bouw)materialen

Kies voor ecologische (bouw)materialen

Gebouwen
Consumptie

Er is een groeiende interesse in het gebruik van ecologische bouwmaterialen. Deze producten zijn minder belastend voor het milieu dan de traditionele bouwmaterialen. Het zijn materialen die de aarde zelf kan produceren en die volledig afbreekbaar zijn. Bovendien zijn ze gifvrij en laten ze na het degeneratieproces geen schadelijke stoffen achter.


Ecologische bouwmaterialen bestaan er in allerlei soorten. Zo bestaat er natuurverf, isolatie, kurk, oliehoutbeschermers, plankenvloeren, wandbekledingen, afsluitingen, lijmen, stenen – in sommige gevallen komen deze zelfs veel goedkoper uit dan de traditionele variant. Door te kiezen voor ecologisch bouwmateriaal draag je bij aan een beter leefmilieu. De CO₂-uitstoot van je woning gaat drastisch naar beneden en daarnaast bespaar je ook heel wat energie. Dit zal je ook merken op je energiefactuur! Bovendien ligt de doorverkoopwaarde van een ecologisch huis beduidend hoger dan huizen die wel veel energie verbruiken.

Allemaal redenen om je eens te laten informeren over ecologische bouwmaterialen!

De opties

r

Hermelijn

Het gamma van Hermelijn bestond in 2011 voor 99,80% uit ecologische bouwmaterialen. Hermelijn behaalde hiermee het hoogste aantal sterren dat VIBE (het Vlaams Instituut voor Bio-ecologisch Bouwen en Wonen) uitreikt. Het maximum aantal sterren is te behalen wanneer meer dan 85% van de verhandelde bouwmaterialen uit bio-ecologische materialen bestaat. Denk hierbij aan leem, natuurverven, celitplaten voor het dak, kastanjehouten palen, plankenvloeren, vlasisolatie, afwerkingsplaten, etc.

De bouwmaterialen die Hermelijn verkoopt, moeten maximaal natuurlijk, ecologisch verantwoord en veilig zijn. De materialen dienen van goede kwaliteit te zijn en moeten optimaal bijdragen tot gezonder wonen. Ten slotte heeft Hermelijn oog voor de prijs. Het bedrijf werkt met ecologische bouwmaterialen die van goede kwaliteit zijn, maar toch betaalbaar blijven.

Hermelijn is gevestigd op de Leuvensesteenweg 391 te Boutersem.

r

Bio Home

Familiebedrijf Bio Home is opgestart in 1980 vanuit een ideologisch standpunt: natuurlijke producten verdelen die veilig zijn voor mens en milieu én bijdragen aan een gezond woonklimaat. Hiermee stond Bio Home aan de basis van het ecologisch bouwen en wonen in België.

Het ruime aanbod gaat van bouwmaterialen zoals natuurlijke isolatie, leemproducten en pleisters tot natuurverven, massief parket, eigen ontwerp en productie van ecologische keukens en meubelen: alle producten en materialen zijn geselecteerd volgens mens- en milieuvriendelijke criteria.

Bio Home is gevestigd op de Vaartkom 1C te Leuven.

Wat levert het op?

r

De voordelen

  • Dankzij ecologische bouwmaterialen bespaart je woning heel wat energie. Dat zal je tevens merken op je energiefactuur: je zal je hele leven minder aan energie, water en grondstoffen betalen.
  • De doorverkoopwaarde van een ecologisch huis ligt beduidend hoger dan huizen die wel veel energie verbruiken. Je zal je investeringen dus gegarandeerd terugwinnen.
  • Er bestaan veel premies en financiële tegemoetkomingen voor mensen die energiezuinig bouwen. Zo kan je genieten van een verminderde onroerende voorheffing, afhankelijk van het E-peil van je woning. Je krijgt bovendien een korting van 50% tot 100% op je stedenbouwkundige aanvraag als het E-peil van je woning respectievelijk maximaal E50 of E30 bedraagt.
  • Door een woning duurzaam te bouwen of renoveren met ecologische bouwmaterialen, draag je bij aan een beter leefmilieu.
  • Door te kiezen voor ecologisch bouwmateriaal gaat de CO₂-uitstoot van je woning drastisch naar beneden.