Kijk of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen of zonneboiler

Kijk of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen of zonneboiler

Gebouwen
Energie

Veel gebouweigenaars weten niet dat hun dak geschikt is voor zonnepanelen of een zonneboiler. Weet jij dit wel? Op de zonnekaart kun je zien hoe goed jouw dak scoort voor zonne-energie en hoeveel een installatie je zou kosten én zou opbrengen.


Eén op de acht gebouwen in Vlaanderen heeft zonnepanelen of een zonneboiler. Veel gebouweigenaars met een zonnig dak beseffen niet dat ze een mooie kans laten liggen om geld te besparen en tegelijkertijd bij te dragen aan een duurzame toekomst. De zonnekaart stelt voor meer dan 2,5 miljoen Vlaamse gebouwen zeer specifieke informatie ter beschikking over de dakoppervlakte, de oriëntatie, de hellingshoek en de schaduwzones door omliggende gebouwen, bomen en andere objecten.

Elk gebouw kreeg een score: ideaal, bruikbaar of beperkt tot niet bruikbaar. Per gebouw kreeg ook elk dakdeel een score van geschiktheid voor zonne-energie. Voor gebouwen met een goede score werd berekend wat zonnepanelen en een zonneboiler kunnen kosten, maar vooral: wat ze kunnen opbrengen.

Bekijk de zonnekaart en zie hoeveel je bespaart op je energiefactuur, hoeveel een installatie kost, wat de terugverdientijd is en wat de winst voor het milieu is!

r

Hoe werkt het?

  • Je gaat naar de zonnekaart.
  • Je vult je adres in. Je ziet meteen of jouw gebouw geschikt is voor zonnepanelen of een zonneboiler dankzij de kleuren: groen (ideaal), geel (bruikbaar) of oranje (beperkt tot niet bruikbaar).
  • Klik op de button ‘Bereken uw zonnewinst’ en zie hoeveel elektriciteit (door zonnepanelen) of warmte (door een zonneboiler) je kunt produceren. Bij de zonnewinst staat de aankoopprijs van een installatie, de besparing op je energiefactuur, de terugverdientijd en de winst voor het milieu vermeld. Je kunt deze berekening verder personaliseren.
  • In de volgende stap kun je jouw dak verder ontwerpen door zonnepanelen toe te voegen/te verwijderen, waarna je opnieuw een (gespecificeerd) rapport kunt inzien.
  • In de laatste stap verwijst de zonnekaart je naar een uitgebreid overzicht van installateurs met een certificaat van bekwaamheid, opgedeeld per categorie: zonnepanelen, zonneboilers en combi-zonneboilers (sanitair warm water en vloerverwarming).
r

De voordelen

  • De zonnekaart geeft je snel inzicht in de besparing op je energiefactuur, de prijs van een installatie, de terugverdientijd en de winst voor het milieu.
  • Je wekt je eigen energie op en bent dus voor een groot deel (of zelfs volledig) onafhankelijk van de energie van het net.
  • Zonnepanelen brengen geld op. De winst kan na 25 jaar zelfs oplopen tot 15.000 euro.
  • Zonne-energie is hernieuwbare energie. Doordat de zon een gratis, onuitputbare energiebron is, draag je bij aan een milieuvriendelijke, brandstofvrije toekomst.