Koop bij lokale boeren

Koop bij lokale boeren

Landbouw & Voeding

Boontjes uit Kenia, uien uit Egypte, appels uit Argentinië – de supermarkt ligt er vol mee. Zonder dat je het weet, leggen groenten en fruit vaak vele kilometers af. Dit heeft impact op het milieu, maar ook op de versheid en de smaak van deze producten. In Leuven biedt een aantal boerderijen een gezond en milieubewust alternatief.


Deze boerderijen werken volgens een bijzonder concept; community supported agriculture (CSA) genoemd. Bij deze vorm van landbouw koop je een ‘oogstaandeel’. Je betaalt jaarlijks lidmaatschapsgeld om de productiekosten van de boerderij en een eerlijk loon voor de boer te dekken. In ruil hiervoor mag jij verse, lokaal geproduceerde groenten en fruit oogsten voor eigen gebruik. Ook als je geen tijd hebt of fysiek niet in staat bent te gaan oogsten, bieden sommige boerderijen een mooi alternatief. Een aantal boerderijen levert pakketten met bijvoorbeeld aardappelen en ajuinen of zuivel. Door te kiezen voor een CSA boerderij draag je bij aan een bioboerderij in jouw buurt.

r

Hoe werkt het?

Een van de boerderijen in Leuven die volgens het CSA principe werkt is de BoerEnCompagnie. Deze boerderij heeft drie 'takken':

  • Akkerbouw: ajuinen, bloem en pasta van (oude) tarwe, spelt, rogge en boekweit
  • Veehouderij: zuivelpakketten, varkens en jong rundsvlees
  • Groenten en bloemen: zelfoogst

Het principe is voor alle takken hetzelfde:
1. Inschrijven in het begin van het seizoen
2. Volg je teelt via mailtjes van de boerderij
3. Kom oogsten (voor de groenten) of haal af voor alle andere producten

Voor meer informatie kan je op de website van de BoerEnCompagnie terecht. Er bestaan ook andere boerderijen in de omgeving van Leuven: De Witte Beek, De Wakkere Akker, De Plek en 't Legumenhofke

r

De voordelen

  • Je kunt op een betaalbare manier aan gezonde, verse groenten geraken.
  • Je weet exact waar je voedsel vandaan komt en kunt kiezen uit een breed aanbod van seizoensgroenten (gemiddeld maar liefst 60 verschillende groenten per jaar!).
  • Je draagt bij aan fairtrade landbouw doordat je de boer voorziet van een eerlijk, stabiel inkomen.
  • Door te kiezen voor een lokale boer help je mee met het verminderen van de CO₂-uitstoot te wijten aan het internationale transport van groenten (en al helemaal als jij jouw groenten vervolgens te voet of met de fiets gaat halen).
  • Doordat de groenten direct van het veld op jouw bord belanden, is er bij de boer geen (kern)energie nodig voor het bewaren en opslaan van groenten.
Groente van boerderij Ènterra
CSA boerderij Ènterra
CSA boerderij 't Lindeveld
CSA boerderij 't Lindeveld