Meet je energieverbruik

Meet je energieverbruik

Energie
Gebouwen

Het komt vaker voor dan je denkt: je verbruikt energie zonder dat je het doorhebt. Door jouw verbruik van water, gas en elektriciteit nauwkeurig te meten, kan je al snel flink op je energiefactuur besparen.


Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat we ons persoonlijk energieverbruik met 10 tot 20% kunnen verminderen, enkel door ons gedrag aan te passen. Het licht uitdoen wanneer je een kamer verlaat en het vermijden van sluimerverbruik zijn enkele kleine stappen die helpen om je energieverbruik terug te brengen.

Om écht effect te hebben, kan je beginnen met het monitoren van je energieverbruik. Onderstaande energiemonitors helpen je om de vaak onbekende, grote energievreters aan te pakken. Zie hoe je efficiënter met energie en water om kan gaan en besteed je geld aan leukere zaken!

De opties

r

EnergieID

EnergieID is een gratis online platform dat je op een eenvoudige manier inzicht geeft in jouw energie- en waterverbruik. Door het ingeven van een aantal basisgegevens en meterstanden kan EnergieID tonen of je verbruik volgens verwachting verloopt. Je kan ook deelnemen aan een bestaande groep of zelf een groep aanmaken. Op die manier vergelijk je je verbruik met gelijkaardige profielen. Dankzij een helder overzicht van je energie- en waterverbruik weet jij hoe en wanneer je efficiënter met energie en water om kan gaan en welke maatregelen je het beste toepast.

r

Flukso

De energiemeter van Flukso is een digitale meter (datalogger) die je perfect laat zien waar en wanneer je energie kan besparen. Je sluit de Fluksometer aan op je (slimme of traditionele) meter en je volgt je energieverbruik vrijwel meteen live, monitort en vergelijkt met andere Fluksogebruikers. Je zal snel patronen herkennen en wellicht zelfs fouten detecteren in de sturing van je installaties, zoals je verwarming.

r

Smappee

De Smappee bezorgt je realtimegegevens over je elektriciteitsverbruik en geeft je inzicht in het bijbehorende kostenplaatje. Na de eenvoudige installatie van de energiemonitor kan je via de gratis app zien wat je totale verbruik is en hoeveel daarvan sluimerverbruik is. Ook kan je zien hoeveel dit je (realtime) kost. Doordat je precies ziet waar je verbruik en energiekosten zitten, begin je snel met besparen. Bovendien bedien je met Smappee je apparaten in huis van op afstand!

Wat levert het op?

r

De voordelen

  • Je krijgt inzicht in je verbruik en bespaart gemakkelijk op je energiefactuur.
  • Dankzij het beperken van jouw energieverbruik help jij mee met het reduceren van de CO₂-uitstoot in Leuven.
Smappee energiemonitor