Neem een geveltuintje

Neem een geveltuintje

Natuur
Geveltuintjes in Leuven Vertommen
p

Een tegel eruit, een plant erin! Geveltuintjes, hoe klein ze ook zijn, dragen bij aan een aangename en mooie leefomgeving. Je maakt een geveltuintje door een tegel uit de stoep te nemen en er een plant voor in de plaats te zetten. Zo tover je jouw straat in een handomdraai om tot een groene oase!


Met een geveltuintje naast je deur geef je kleur aan je straat. Het mooiste resultaat behaal je door een klimplant te kiezen die, eventueel langs een klimhulp, tegen de gevel omhoog groeit. Een klimplant heeft genoeg aan een minimum aan ‘tuin’ en klimt tegen de huisgevel op zonder hieraan schade te berokkenen. Voor een vrolijk geheel kan je aan de voet van de klimplant ook nog een bloeiende soort planten.

Een geveltuintje heeft een positieve invloed op je gezondheid en op je humeur; zicht op groen brengt namelijk rust en vrolijkheid. Groen in de stad, waaronder ook gevelgroen, produceert bovendien zuurstof en vangt fijn stof uit de lucht.

Een geveltuintje biedt dus vele voordelen. Daarom besloot stad Leuven extra in te zetten op deze vorm van groen. De stad biedt financiële en praktische ondersteuning, waaronder een subsidie van 25 euro. Voor een geveltuintje heb je wel een vergunning nodig, die je via een eenvoudig formulier bij de stad kan aanvragen.

r

Hoe werkt het?

  • Hier vind je alle informatie over de toelating en premie voor geveltuintjes. De subsidie bedraagt 25 euro en wordt ontvangen zodra de aanleg is afgerond, ongeacht de kosten die je maakt. Als je jouw vergunning op zak hebt, kan je aan de slag.
  • Verwijder voorzichtig de stoeptegel tegen de gevel. Als je stoeptegels van 20 x 20 cm hebt, mag je er twee naast elkaar verwijderen. Bewaar de stoeptegel(s), zodat het mogelijk is om alles weer in zijn oorspronkelijke staat te herstellen (bijvoorbeeld bij een verhuis).
  • Schep het straatzand uit tot op de vaste grond en vul het gat met tuinaarde of potgrond.
  • Heb je een klimplant gekozen die niet zelfhechtend is, plaats dan nu de klimhulp (kabels of latwerk) tegen de muur.
  • Nu kan je beginnen met planten. Je bent eigenaar van een mooi geveltuintje!
r

De voordelen

  • Geveltuintjes, hoe klein ze ook zijn, doorbreken de eentonigheid van het harde straatbeeld en geven kleur naast je deur. Een geveltuintje draagt zo bij aan een aangename en mooiere leefomgeving.
  • Onderzoek toont aan dat zicht op groen en een groene omgeving een positieve invloed heeft op je humeur en je gezondheid.
  • Groen in de stad, waaronder ook gevelgroen, produceert zuurstof en vangt fijn stof uit de lucht. Planten zorgen ook voor verkoeling door verdamping waardoor ze het hitte-eilandeffect in de stad kunnen temperen.
  • Zelfs die ene klimplant tegen je gevel helpt mee met het bevorderen van de biodiversiteit in Leuven. Het is een groene stapsteen in de straat, een kleine oase waar vogels en nuttige insecten zich thuis kunnen voelen in de stad. Ze vinden er voedsel (nectar, besjes), nest– en schuilgelegenheid.