Pluk zelf je boeketten

Pluk zelf je boeketten

Natuur
't Plukgeluk
p

‘t Plukgeluk is een zelfoogst bloemenveld vlakbij het centrum van Leuven. ’t Plukgeluk heeft een verrassend assortiment snijbloemen, gekweekt in open veld. Ook jij kan hier een kleurrijk boeket komen plukken!


’t Plukgeluk is gebaseerd op de principes van zelfoogst en CSA. CSA staat voor Community Supported Agriculture: landbouw gedragen door een gemeenschap. Aan het begin van het jaar koop je een oogstaandeel, waarna je een heel bloemenseizoen bloemen kan komen plukken wanneer jij er zin in hebt.

Geen milieubelastend transport, geen gebruik van giftige bestrijdingsmiddelen, goed voor de bijtjes in de buurt... Je plukt jouw boeketten vers van het veld en met een minimale voetafdruk! Maar 't Plukgeluk is meer dan dat. Bij dit bloemenveld draait het niet alleen om duurzaamheid en korte keten, maar ook om beleving, verbondenheid en plezier. Want zeg nu zelf: wie wordt er niet gelukkig van een zelf geplukt boeket op de tafel?

r

Hoe werkt het?

  • Op de website koop je een ‘oogstaandeel’. Zo kan je het hele bloemenseizoen (ongeveer van april tot oktober) tot één keer per week bloemen plukken op de dag dat jij er zin in hebt. Je kiest uit een assortiment snijbloemen gekweekt in open veld.
  • Bij het begin van het seizoen word je uitgenodigd op het veld voor een kennismakingsmoment met rondleiding. Bloemenboerin Helen legt je de werking uit en toont waar je alle bloemen kan vinden. Je krijgt ook nuttige tips om mee van start te gaan. Heb je de infomomenten, die meestal plaatsvinden in maart, gemist? Dan kan je contact opnemen met Helen (tplukgeluk@gmail.com) om elkaar op een ander informeel moment op het veld te ontmoeten.
  • Je plukt enkel bloemen wanneer je het bloemenoogstaandeel betaald hebt of in het bezit bent van een geschenkbon.
  • De oogstbare bloemen worden aangeduid met vlagjes. Je wordt ook op de hoogte gehouden per mail.
  • In principe pluk je bloemen voor eigen plezier, maar niets belet je om een boeket cadeau te doen. Wil je vaker voor vrienden plukken, neem dan een dubbel oogstaandeel of schenk hen er één.
r

De voordelen

  • Doe je mee met dit ‘zelfoogstverhaal’, dan draag je bij aan een duurzamere land- en tuinbouw.
  • Je krijgt in ruil (h)eerlijke bloemen. Een volwaardig alternatief voor de klassieke sierbloementeelt (zo komen rozen bijvoorbeeld vaak uit Afrika).
  • Doordat ‘t Plukgeluk natuurlijke bestrijdingsmiddelen gebruikt en transport overbodig is, draag je met jouw oogstaandeel bij aan een gezonde, klimaatneutrale toekomst.