Recycleer je oude elektro

Recycleer je oude elektro

Consumptie

Bij het woord “duurzaamheid” denk je misschien spontaan aan groene energie via zonnepanelen en windmolens. Maar wist je dat we ook met recyclage van elektro-apparaten samen onze ecologische voetafdruk kunnen verkleinen?


Je huis, je dorp, je stad zijn een schat. Een schat aan oude elektrotoestellen die je toch niet meer gebruikt. Die ergens in een kast of op zolder liggen te verkommeren. En die eigenlijk vol grondstoffen zitten om nieuwe producten mee te maken. Ze blijven waardevol na recyclage of als je ze wegschenkt. Zo ben je je oude spullen kwijt, heb je zelf een opgeruimd huis en door het afval te sorteren hou je het uit ons milieu.

Elektroapparaten bevatten metalen, vaak zeldzame aardmetalen zoals goud, zilver, koper, nikkel, palladium ... De concentratie hiervan is tot 50 keer hoger in elektro-afval dan in de ertsen uit de mijnen, zo blijkt. Het is dus helemaal niet logisch om die waardevolle zaken te beschouwen als afvalstoffen en ondertussen via vervuilende klassieke mijnbouw de aarde verder te plunderen. Je kunt veel beter jouw oud elektro recycleren want zo maak je van afvalstoffen weer grondstoffen. Zo goed als 100% van de gebruikte metalen in telefoons bijvoorbeeld kan daarbij worden teruggewonnen.

Ondanks de hoge waarde en vele voordelen wordt momenteel slechts 5% van de gsm’s en smartphones in België gerecycleerd. Dat komt omdat het inzamelen ervan niet van een leien dakje verloopt. Iedereen heeft wel een bureaulade met oude gsm’s en opladers of een kapotte computer op zolder staan. Als je oude elektronica niet meer te herstellen valt, breng deze naar een Recupel-inzamelpunt. Recupel verwijdert al jouw gegevens en zorgt voor de correcte verwerking van het product.

r

Wat past er in het RecyclePunt?

Je hoofd heb je altijd bij. En dat is ongeveer de maat voor klein elektro: toestellen met als grootste afmeting (Lengte/Breedte/Hoogte) maximaal 25 centimeter. Het gaat om heel wat elektrische of elektronische apparaten die je gebruikt voor huishoudelijke taken.

  • Keukenapparaten: waterkoker, broodrooster, friteuse, elektrisch mes, keukenrobot, wafelijzer, mixer ...
  • Badkamertoestellen: elektrische tandenborstel, haardroger, scheerapparaat, ladyshave, krultang ...
  • ICT: laptop, tablet, computeraccessoires, vaste telefoon, gsm, lader ...
  • Audiovisueel: koptelefoon, microfoon, mp3-speler, audio- en videoapparaten ...
  • Gereedschap: boormachine, schuurmachine, zaklamp ...
  • Ander elektro: horloge, strijkijzer, digitale thermometer, verlichting …

Ook kapotte lampen mag je meebrengen naar de RecyclePunten. Kleine inspanning, grote dank!

r

Voordelen

  • De waardevolle metalen aanwezig in elektrische apparaten kunnen worden hergebruikt. Zo is er geen/ minder nood aan sterk vervuilende traditionele mijnbouw.
  • Je draagt jouw steentje bij aan een duurzame toekomst
  • Een opgeruimd huis zorgt voor rust in je hoofd.

Hoe past deze oplossing binnen onze Roadmap naar een klimaatneutraal Leuven?

Binnen programma 9 van de Roadmap wordt er sterk ingezet op het stimuleren van de circulaire economie in Leuven om zo de uitstoot van de Leuvense consumptie terug te dringen. In de klassieke lineaire economie worden grondstoffen omgezet in producten die aan het einde van hun levensduur hun waarde verliezen. Ze eindigen als afval en worden vernietigd. De circulaire economie daarentegen gaat uit van maximaal hergebruik van materialen en grondstoffen. Een voorbeeld: het moederbord van een pc bevat waardevolle metalen zoals goud en zilver. Die kunnen gerecupereerd worden en omgesmolten tot grondstoffen voor nieuw gebruik. En het fijne is dat dit proces eindeloos herhaald kan worden. Nooit verliezen die metalen hun kwaliteit!