Samen tegen zwerfvuil

Samen tegen zwerfvuil

Natuur

Zwerfvuil is klein afval dat we vaak nonchalant en zonder erbij stil te staan op straat weggooien. Voorbeelden genoeg: sigarettenpeuken, kauwgom, etensresten, blikjes, plastic flesjes, koekverpakkingen, ... noem maar op. Meestal gaat het om kleine hoeveelheden, maar die vele kleintjes samen doen onze straten er vuil uit zien en hebben een grote impact op mens en natuur. Steek de handen uit de mouwen en ga de strijd met zwerfvuil aan! Op welke manier je ook actie onderneemt, je kunt rekenen op steun van Stad Leuven en Vlaanderen.


Om zwerfvuil tegen te gaan, blijft preventie uiteraard de eerste stap. In de tussentijd steken vele geëngageerde burgers, verenigingen, scholen en bedrijven de handen uit de mouwen om hun stukje van deze mooie planeet schoon te houden. Een jeugdvereniging kan bijvoorbeeld een eenmalige opruimactie organiseren met al haar leden of je kan zelf beslissen om tijdens je dagelijkse wandeling met de hond al het afval dat je tegen komt op te rapen. Op welke manier je ook actie onderneemt, je kunt rekenen op steun van Stad Leuven en Vlaanderen.

Ondersteuning door stad Leuven

r

Vrijwilligers

De stad ondersteunt ook inwoners, verenigingen en bedrijven om zo samen te werken aan een propere stad.

 • Zwerfvuil of sluikstort gezien? Meld het aan de stad via dit formulier.
 • Zwerfvuil opruimen in je buurt: Je kunt je aanmelden als afvalvrijwilliger en zwerfvuil opruimen in je buurt. De stad ondersteunt je met het nodige materiaal. Stel je kandidaat via dit formulier.
r

Subsidies

Leuvense verenigingen die zwerfvuil opruimen, kunnen een subsidie krijgen van € 250 of meer. Je kan zelf een opruimactie organiseren op een datum naar keuze of meedoen met een opruimweekend. In 2020 gaat dit door op 21 en 22 maart en kan je je inschrijven via deze link. Op deze website ontdek je alles over het aanvragen van een subsidie voor een eigen opruimactie: welke verenigingen mogen een subsidie aanvragen? Welke acties komen in aanmerking? Welk materiaal kan je aanvragen bij de stad? ...

Mooimakers

r

Mooimakers - als individu

Mooimakers is het Vlaamse initiatief tegen zwerfvuil en sluikstort van de OVAM, Fost Plus en de VVSG. Ze streven naar een duurzame mentaliteitswijziging en gedragsverandering.

Wat kan jij als individu doen? Zeg nee tegen zwerfvuil en ja tegen een mooie buurt! Veeg je straat. Onderhoud je favoriete plaats. Word een Mooimaker en claim je propere plek op de website. Overtuig zoveel mogelijk anderen om mee te doen want zwerfvuil is een zaak van ons allemaal. Voor opruimmateriaal (grijper, handschoenen, fluovestje en vuilniszakken) kan je terecht bij je gemeente of afvalintercommunale. Ook kan je gratis materiaal bestellen via de webwinkel van Mooimakers.

r

Mooimakers - bedrijf

Mooimakers is het Vlaamse initiatief tegen zwerfvuil en sluikstort van de OVAM, Fost Plus en de VVSG. Ze streven naar een duurzame mentaliteitswijziging en gedragsverandering. Is je onderneming begaan met ecologie en duurzaamheid? Gaat een mooi en proper bedrijf voor jou ook verder dan een clean desk? Dit kan op verschillende manieren, aangepast aan de realiteit van het bedrijf in kwestie, en kan gaan van het sensibiliseren van het personeel over een opruimactie tot het aanpassen van de infrastructuur om op die manier zwerfvuil te voorkomen. Ook op het niveau van verpakkingspreventie kunnen producenten en/of verkopers een steentje bijdragen, of door het sensibiliseren van hun klanten/leveranciers.

 • Wil je een opruimactie organiseren met je bedrijf?
 • De nieuwste versie van het draaiboek 'Hoe organiseer je een opruimactie' van Mooimakers kan je hier downloaden. Naast het draaiboek is er ook een begeleidende brief die je als bedrijf kan sturen naar de gemeente om je opruimactie aan te vragen.
 • Heb je samen met je collega's of medewerkers een goed idee om zwerfvuil/sluikstorten aan te pakken?
 • Dien dan nu je projectaanvraag in en ontvang (financiële) ondersteuning via Mooimakers! Meer informatie over hoe je dit aanpakt, lees je hier.

Op de website van Mooimakers voor bedrijven vind je nog de mogelijkheden en wat inspiratie terug.

r

Mooimakers - verenigingen

Mooimakers is het Vlaamse initiatief tegen zwerfvuil en sluikstort van de OVAM, Fost Plus en de VVSG. Ze streven naar een duurzame mentaliteitswijziging en gedragsverandering. Wat kan jouw vereniging doen om zwerfvuil tegen te gaan? Zet je leden aan tot nadenken, of zet je schouders onder een actie samen met je club of vereniging want vele handen maken licht werk. Samen actie voeren is ook véél gezelliger. Een grijpstokkentocht met de wandelclub of een vuilniszakkenloop met de scouts, een zwerfvuilactie kan vele vormen aannemen. Mooimakers helpt je met gratis materiaal, een draaiboek om een opruimactie te organiseren en communicatiemiddelen!

r

Mooimakers - scholen

Mooimakers is het Vlaamse initiatief tegen zwerfvuil en sluikstort van de OVAM, Fost Plus en de VVSG. Ze streven naar een duurzame mentaliteitswijziging en gedragsverandering. Wat kan jouw school doen in de strijd tegen zwerfvuil? Een afvallied, bananenschilrace of zwerfvuilkunst,… welke actie je school ook onderneemt, Mooimakers helpt je mee op weg. Met aangepaste lespakketten, een actieplan voor Operatie Proper, maar ook met vuilniszakken, affiches, handschoenen of fluovestjes. Mooimakers biedt van alles aan om mee aan de slag te gaan:

 • Maak een actieplan op voor Operatie Proper, ga aan de slag en ontvang een mooie beloning!
 • Leerkracht in het lager onderwijs? Dan zijn de (voor-)leesboeken, werkschriftjes of tekeningen van de Boeboeks wel iets voor jou. Jeugdauteur Marc de Bel heeft in samenwerking met Mooimakers een nieuw verhaal geschreven. In De wraak van ridder Piepus hebben de Boeboeks zoveel last van zwerfvuil in hun Biezebos dat hun zomerfeest in het water dreigt te vallen! Het boek is geschikt om zelf te lezen van het 3e leerjaar, voorlezen kan vanaf 6 jaar.
 • In de lespakketten voor het middelbaar onderwijs vind je als leerkracht kant-en-klaar materiaal per graad en per vak.
 • Op zoek naar fysiek materiaal? Neem een kijkje in hun webwinkel!

Bekijk je graag het hele overzicht? Download of print dan hier het overzicht.

Aan het opruimen van zwerfvuil zijn veel voordelen verbonden

r

Voordelen

 • Een propere buurt zonder zwerfvuil geeft meteen een goede indruk en zorgt voor een aangename leefomgeving
 • Je helpt de natuur een handje. Zwerfvuil leidt immers tot bodem- en waterverontreiniging. Bovendien is het schadelijk voor dieren die het opeten of komen vast te zitten.
 • Je kan met je vereniging een centje verdienen voor jullie werking terwijl je ook de natuur een handje helpt
 • Preventie blijft uiteraard het belangrijkste. Door zwerfvuil te rapen als individu of met je school, vereniging of bedrijf sensibiliseer je anderen rondom je en zullen zij minder snel hun afval op de grond gooien. Communiceer dus zeker over je acties en durf anderen op hun gedrag aan te spreken.

Hoe past deze oplossing binnen onze Roadmap naar een klimaatneutraal Leuven?

Zwerfvuil wordt niet expliciet vermeld in de Roadmap, maar toch dragen ook deze opruimacties indirect bij tot een duurzame stad. Om de ambitie van klimaatneutraliteit waar te maken, moeten we immers allemaal leren om meer zorg te dragen voor de planeet en onze natuurlijke omgeving met meer respect behandelen. Door zwerfvuil te rapen of opruimacties te organiseren, zend je een duidelijk signaal. Je houdt niet alleen je buurt proper, maar sensibiliseert en motiveert ook anderen om geen afval meer op de grond te gooien, maar in de vuilbak. Afval dat op de juiste manier gesorteerd wordt, kan beter gerecycleerd worden en zelfs opnieuw een grondstof worden binnen een circulaire economie. Breder bekeken past deze actie dus binnen programma 9 in de Roadmap waarin onder andere aandacht wordt besteed aan duurzame verwerking van afgedankte producten en materialen.