Sluit je aan bij een Voedselteam

Sluit je aan bij een Voedselteam

Landbouw & Voeding

Een voedselteam wordt gevormd door een groepje vrijwilligers die zich autonoom organiseren en op die manier baas zijn over het eigen voedsel. Het is een eerlijke en gemakkelijke manier om je eten lokaal aan te kopen en zeker te zijn van de kwaliteit ervan.


Meet je voedselafdruk

Door recht van bij de boer te kopen, betaal je een eerlijke prijs en steun je onze boeren. Geen tussenschakels betekent bovendien geen overbodig transport of verpakkingen, wat het leefmilieu ten goede komt. Via de boer kom je weer in contact met de landbouwactiviteit en leer je de voordelen van seizoensproducten appreciëren.

r

Wie?

Vanuit een netwerk van lokale teams, boeren, producenten, vrijwilligers en betaalde medewerkers, werkt de vzw Voedselteams aan het promoten en in praktijk brengen van de korte keten in Vlaanderen. Ze ijveren voor de bevordering van een kleinschalige, duurzame land- en tuinbouw en voor het uitbouwen van lokale economieën. De vzw staat voor een eerlijke landbouwpolitiek en wilt deze visie uitdragen naar de overheid en het maatschappelijk middenveld.

r

Hoe werkt het?

 • Sluit je aan!
 • Een voedselteam bestaat uit een groep van mensen uit dezelfde buurt die zichzelf organiseren bij de wekelijkse groepsaankoop. Zoek hier een voedselteam bij jou in de buurt. Neem gerust eens een kijkje op hun webpagina en contacteer de teamverantwoordelijke via de daarvoor voorziene knop. Deze helpt je graag verder met al jouw vragen. Is er nog geen team in de buurt? Niet getreurd. Je kunt er namelijk zelf een opstarten met steun van een regiowerker. Contacteer hem of haar en je ontvangt alle info en zet samen met hen de eerste stappen.
 • Maak je keuze uit al het lekkers
 • Eens je lid bent van een voedselteam krijg je toegang tot een webwinkel. Daar heeft jouw team zijn eigen unieke bestellijst. Je kiest dus uit producten van boeren die een aanbod hebben voor jouw team.
 • Haal je bestelling op
 • Elk voedselteam beschikt over een eigen depot of opslagplaats. Daar wordt het bestelde voedsel wekelijks op een vaste dag geleverd.
 • Betaal een eerlijke prijs voor duurzame, lokale en seizoensgebonden producten
 • De afrekening gebeurt maandelijks: elk teamlid stort zijn bedrag op de gezamenlijke rekening, en vanaf die rekening betaalt de groep de producenten.
 • Smul van je aankopen!
r

Voordelen

 • Je staat rechtstreeks in contact met de boer die je voedsel produceert. De boer kan uitleg geven over de productiemethode, de rassen en zelfs heerlijke recepten met je delen. Dat schept vertrouwen want je weet precies wat je op je bord krijgt. De boer vertelt je ook graag zijn verhaal en is trots op zijn producten.
 • Seizoensproducten: bij de boer krijg je verse en kwaliteitsvolle producten met een specifieke smaak en eet je volgens de seizoenen.
 • Ecologische voetafdruk: door het beperken van het aantal schakels in de keten, legt het product minder voedselkilometers af en wordt het verpakkingsafval beperkt.
 • Lokaal: door lokaal aan te kopen, ondersteun je de lokale economie en krijgt de boer een eerlijke prijs.
De hongerige stad - Geen voedsel zonder grond

Hoe past deze oplossing binnen onze Roadmap naar een klimaatneutraal Leuven?

Programma 8 van de Roadmap zet in op “Duurzaam en Gezond Eten”. De productie, verwerking, en distributie – en soms helaas ook de verspilling - van voeding veroorzaken immers een belangrijk deel van de Leuvense uitstoot en voedselteams kunnen hier deels verandering in brengen. Met het oog op het verduurzamen van de volledige voedselketen stelde Leuven 2030 met verschillende partners ook een lokale voedselstrategie op. Van de 6 strategische doelstellingen focust er 1 specifiek op het dichter bij elkaar brengen van consument en producent, en laat dat nu net zijn waar voedselteams ook op inzetten.