Verbouw met gerecupereerde bouwmaterialen
Heb je je wel eens afgevraagd wat er gebeurt met de schat aan materialen uit oude gebouwen, stadsgebouwen, maar ook woningen wanneer die gerenoveerd of gesloopt worden? Tot voor kort was het antwoord vaak dat ze op de afvalberg terechtkwamen. Sinds kort is er echter een alternatief: de Leuvense Materialenbank.
Houten balken, stalen trapleuningen of zelfs eiken parket: met wat geluk vind je het allemaal in de Leuvense Materialenbank. Dat is de plek waar bouwmaterialen te koop worden aangeboden nadat ze 'gered' werden uit oude gebouwen klaar voor sloop of renovatie. Jij maar ook je organisatie of je bedrijf kan er zo mee aan de slag. Zo geef je de gerecupereerde bouwmaterialen een tweede leven. Heb je zelf tweedehands bouwmaterialen die je niet meer gebruikt? Dan kan je daarmee ook terecht bij de Materialenbank.

Hoe werkt het?
Hoe past deze oplossing binnen onze Roadmap naar een klimaatneutraal Leuven?
Programma 9 van de Roadmap 2025 · 2035 · 2050 wil van Leuven een circulaire stad maken. Daarvoor moeten we zoveel mogelijk materialen en grondstoffen die in onze stad beschikbaar zijn, hergebruiken. Materialen waar eigenlijk best nog veel mee te doen is, belanden anders onnodig op de steeds groter wordende afvalberg. En zo vermijden we meteen ook de extra CO₂-uitstoot die nodig zou zijn als we nieuwe materialen zouden moeten produceren. (Ver)bouwen met gerecupereerde bouwmaterialen is een stap in de richting van een circulair Leuven.