Maak kennis met Anne en Hans

Maak kennis met Anne en Hans

Anne Van Oudenhove - Voorzitster Leuven 2030

Anne studeerde in 1996 af als juriste aan KU Leuven. Na enkele jaren aan de Balie van Brussel te hebben gewerkt, startte ze eind 1998 bij KBC. Daar doorliep ze reeds verschillende functies. In maart 2018 werd ze regiodirecteur voor de regio Vlaams-Brabant. In die hoedanigheid heeft ze de commerciële eindverantwoordelijkheid over het netwerk van kantoren in Vlaams-Brabant. Enkele jaren geleden rolde ze in de Raad van Bestuur van Leuven 2030 als opvolger van de voorafgaande KBC-vertegenwoordiger.

Anne is gehuwd met Filip, West-Vlaming en advocaat aan de balie van Brussel. Samen hebben zij drie prachtkinderen: Camille (22), Céline (19) en Nicholas (16). Het gezin woont in Dilbeek. Toch is haar band met Leuven sedert haar studententijd niet meer verdwenen. “Niet enkel breng ik er professioneel heel wat tijd door, we hebben intussen ook twee dochters die rechten studeren in Leuven. Aan onze studententijd hebben we ook verschillende vrienden overgehouden die in het Leuvense wonen, waardoor we geregeld heel wat tijd doorbrengen in Leuven”, vertelt Anne.

Wat hoop je de volgende jaren te verwezenlijken in het Bestuur van Leuven 2030?

“Inmiddels is duurzaamheid een term die in alle geledingen van ons maatschappelijk leven is geslopen en die alomtegenwoordig is. En net dàt zal ook de uitdaging zijn van de werking van Leuven 2030 de komende jaren”, duidt Anne. “De problematiek is dermate breed, dat het niet zal lukken om op alles te schieten en dat het er vooral zal op aankomen gericht de focus te blijven leggen op een aantal zaken die échte meerwaarde kunnen bieden en die concreet zichtbare waarde opleveren. De opgestelde Roadmap zal hier een goede leidraad blijven uitmaken.”

“De voorbije jaren werd de weg binnen Leuven 2030 geëffend via heel wat mooie verwezenlijkingen”, vertelt Anne verder. “Getuige hiervan de internationale voortrekkersrol én dito erkenning die Leuven als gevolg hiervan toebedeeld kreeg. Het moet absoluut de ambitie zijn en blijven om diezelfde rol te blijven spelen en Leuven aldus als pionier te kunnen blijven positioneren in de ambitie tot klimaatneutraliteit.”

Vrije tijd

“Niet enkel binnen KBC is er een verhoogde aandacht voor duurzaamheid via de expliciete opname ervan in de bedrijfsstrategie én in de uitwerking & ontwikkeling van producten en acties , maar ook in mijn persoonlijk leven voel ik de zeer aanwezige nadruk op duurzaamheid, niet in het minst onder impuls van de volgende generatie die zich erg bewust is van de relevantie ervan en die de nood tot dringende actie meer dan ooit ervaart.”

“In mijn (relatief beperkte) vrije tijd, ben ik nog bestuurder in enkele andere verenigingen enerzijds en daarnaast ben ik iemand die altijd bezig is: is het niet met koken en het creëren van gezelligheid binnen ons gezin of voor vrienden, dan misschien met tuinieren of andere huishoudelijke klussen.”

Daarnaast is onze nieuwe voorzitter ook iemand die heel veel sporten volgt, waaronder voetbal. Je kan haar geregeld vinden in het stadion van haar geliefde club RSC Anderlecht. Ook andere sporten volgt ze met interesse, alleen komt ze nog weinig toe tot zélf sporten, maar dat kan misschien alvast een goed voornemen uitmaken van het nieuwe jaar.

Hans Lebon - Ondervoorzitter Leuven 2030

Hans Lebon, onze nieuwe ondervoorzitter, is woonachtig in Heverlee. Na zijn studies als ingenieur aan KU Leuven bleef hij in Leuven plakken. Hans is al vanaf de start in 1984 werkzaam bij Imec, waar hij vandaag verantwoordelijk is voor Fab Operations en Infrastructuur, het niet wetenschappelijke deel van Imec. Vanuit die rol is hij sinds 2014 betrokken bij duurzaamheid binnen Imec en vandaag neemt hij ook de rol op van Executive Sponsor van het Imec duurzaamheidsprogramma.

“Als bedrijf/organisatie wordt terecht duurzaamheid/klimaatneutraliteit een noodzakelijke voorwaarde om te mogen opereren naar de toekomst. Imec heeft dan ook in de recente jaren een zeer ambitieus programma opgesteld, waarmee we onze footprint (CO2 en watergebruik) drastisch reduceren en dit in lijn met de Roadmap van Leuven 2030”, vertelt Hans. Vier jaar geleden werd hij lid van de Raad van Bestuur van Leuven 2030 als Imec vertegenwoordiger.

Wat hoop je de volgende jaren te verwezenlijken in het Bestuur van Leuven 2030?

“Ik hoop dat in de nu komende periode we de nodige versnelling kunnen geven aan de implementatie van de Roadmap. Bij het aflopen van deze periode zijn we in 2025. Tegen dan moeten we een significante reductie van de CO2 zien, niet plafonneren maar reduceren. De periode van blablabla is voorbij en de tijd van concrete impactvolle acties is aangebroken”, duidt Hans.

Vrije tijd

"Zowel privé als professioneel is duurzaamheid/klimaatneutraliteit een belangrijke driver voor mij”, gaat Hans verder. “De impact van de klimaatopwarming hebben we o.a. in de voorbije zomer helaas overduidelijk gezien”. In zijn vrije tijd spendeert hij graag wat tijd aan ontspannend wandelen in de natuur. Een aanzienlijk aandeel van zijn vakanties zijn dan ook wandelvakanties, zowel binnen België als daarbuiten. Hans is trots lid van de “Grote Routepaden” en gaat regelmatig op tocht met de Vlaams Brabantse afdeling.