Duurzame horeca Muntstraat

Duurzame horeca Muntstraat

Duurzame horeca Muntstraat

Het project ‘Duurzame horeca Muntstraat’ laat zien dat je geen grote investeringen hoeft te doen om op energie te besparen. De partners binnen dit project wilden een energiebesparing van 5% realiseren bij vijftien horecazaken in de Muntstraat. Door het energieverbruik te monitoren en te analyseren, konden de horeca-uitbaters samen met hun personeel aan de slag met concrete acties. Met laagdrempelige oplossingen bespaarden de horecazaken uiteindelijk maar liefst 12% op hun energieverbruik.

Dit klimaatproject kon dankzij subsidies van de provincie Vlaams-Brabant worden opgeschaald naar Leuvense handelszaken. Het project gaat nu verder onder de naam Jouleboulevard.

Betrokken partners

Muntstraat vzw, Efika, EnergieID, CORE en Leuven 2030.

Meedoen?

Ben je als horecazaak of kleinhandelszaak geïnteresseerd in de opschaling van dit project? Stuur dan een mail naar info@leuven2030.be met vermelding van ‘Duurzame horeca Muntstraat’.

r

Meer over 'Duurzame horeca Muntstraat'

Begin 2015 startte de samenwerking tussen Muntstraat vzw, Efika, EnergieID, CORE en Leuven 2030 met een project rond energie-efficiëntie in de Muntstraat, de horecastraat van Leuven. Samen met vijftien enthousiaste horecazaken werd er een traject doorlopen dat gericht was op sensibilisering en monitoring van energieverbruik, met energiebesparing als einddoel.

Eerst werd het energieverbruik van elke horecazaak in kaart gebracht. Met behulp van dataloggers werd het water-, gas- en elektriciteitsverbruik elke minuut geregistreerd. Deze meetgegevens werden geanalyseerd door de partners: patronen werden gedetecteerd en te vermijden verbruiken werden in kaart gebracht.

Op basis van deze gegevens gaven zij concrete adviezen aan de horeca-uitbaters, die samen met hun personeel aan de slag gingen met de concrete acties. Een voorbeeld van de adviezen betreft het gebruik van de dampkap in de keuken. De registraties van het verbruik toonden aan dat de dampkappen meestal op de hoogste stand stonden, waar een lagere stand vaak al voldoende zou zijn en 50 tot 75% minder energie zou verbruiken. Met deze en meer laagdrempelige oplossingen wilden de projectpartners een energiebesparing van 5% realiseren. Het werd uiteindelijk een besparing van maar liefst 12%.

Dit klimaatproject kon dankzij subsidies van de provincie Vlaams-Brabant worden opgeschaald naar Leuvense handelszaken. Het project gaat nu verder onder de naam Jouleboulevard. Het oorspronkelijke partnerschap van Efika, EnergieID en CORE heeft zich daarvoor versterkt met partner Proximus die onder meer de dataverzameling en de verwerking ervan efficiënter zal helpen krijgen.