Roadmap naar een klimaatneutraal Leuven

Roadmap naar een klimaatneutraal Leuven

Roadmap naar een klimaatneutraal Leuven

Het recente IPCC-rapport (oktober 2018) maakt duidelijk dat de noodzakelijke reductie van de broeikasgassen wereldwijd niet heeft plaatsgevonden. Zoals in het rapport omschreven staat, moet de omslag richting een klimaatneutrale toekomst binnen 12 jaar zijn ingezet om de opwarming van onze aarde te beperken tot een maximum van 1,5 °C.

Roadmap naar een klimaatneutraal Leuven

Leuven 2030 heeft daarom, samen met een grote groep experten uit uiteenlopende disciplines, een Roadmap opgesteld. De Roadmap laat zien voor welke grote uitdagingen we staan en toont een tijdlijn met de nodige stappen tegen 2025, 2035 en 2050 om het doel van een klimaatneutrale stad te realiseren. De Roadmap is gestructureerd op basis van acht ambities voor een klimaatneutraal Leuven. Deze ambities zijn voorlopig uitgewerkt in 80 werven, gegroepeerd in 13 programma’s.

In dit actieplan is een cruciale rol weggelegd voor iedere inwoner, ieder bedrijf, iedere kennisinstelling en iedere overheid. Hun inzet, zowel individueel als in samenwerking, is cruciaal om naar een gezond, leefbaar en klimaatneutraal Leuven te kunnen evolueren.

Deze Roadmap is bovendien ondertekend door de 15 belangrijkste sleutelstakeholders voor de Leuvense klimaattransitie, o.a. Stad Leuven, KU Leuven en Voka Kamer van Koophandel. Zij erkennen dat de ambities en maatregelen vermeld in deze Roadmap, binnen de huidige maatschappelijke context en technologische ontwikkelingen, onze leidraad zijn om deze stad klimaatneutraal te maken. Ze engageren zich om hun eigen klimaatbeleid zoveel mogelijk in overeenstemming te brengen met de bepalingen in deze Roadmap en op die manier fundamenteel bij te dragen aan een klimaatneutraal Leuven. Hun handtekening kan je vooraan in de Roadmap terugvinden.

Hoe ziet de Roadmap 2025/2035/2050 eruit?

Onze Roadmap naar een klimaatneutraal Leuven bestaat uit 177 pagina's die de verschillende werven en programma's bespreken. Benieuwd naar hoe dit eruit ziet? Hieronder krijg je al een voorsmaak van de binnenkant van dit document. Wil je de hele Roadmap graag lezen en/of downloaden? Dat kan! Klik op de linken onderaan deze pagina om de samenvatting of de hele Roadmap te downloaden.

Roadmap 2025/2035/2050

Bekijk en download de Roadmap 2025/2035/2050