295 nieuwe bomen in Leuven

295 nieuwe bomen in Leuven

Natuur
Nieuws
295 nieuwe bomen in Leuven
Leuven 2030
Leuven 2030
Door de redactie

De Groendienst van Stad Leuven heeft dit (voor)jaar fantastisch werk verricht. In slechts drie maanden tijd werden in Leuven 295 nieuwe bomen aangeplant. Dat is een nieuwe mijlpaal voor het project ‘1001 bomen’. Dit project binnen Leuven 2030 streeft naar het planten van meer (inheemse) bomen in Leuven en wil Leuvenaars laten zien hoe belangrijk bomen zijn voor de leefbaarheid van de stad door verschillende acties te organiseren.


De vervanging van de zieke paardenkastanjes op de Ruelensvest kreeg de meeste aandacht met 119 nieuwe beuken en 8 rode beuken. In Heverlee werden 14 nieuwe bomen aangeplant, waarvan 3 voor het gemeentehuis. In Leuven-centrum verfraaien maar liefst 76 jonge bomen het straatbeeld, waaronder:

  • 14 rode Amerikaanse esdoorns in de Parkstraat. Deze zuilbomen kleuren roder naarmate ze meer bladsuiker kunnen aanmaken bij warm weer. Ze zijn tevens waardbomen voor vlinders.
  • 17 Japanse honingbomen in de Frederik Lintstraat. De eironde kroon draagt in augustus geurende, hangende en opvallende witte pluimen die veel nectar produceren. De Japanse honingboom vormt een belangrijke voedselbron voor bijen.
  • 10 Japanse Zelkova in de Dirk Boutslaan. Ze behoren tot de familie van de iepen en zijn meer resistent tegen schimmels dan onze inheemse soorten. De brede vaasvormige kroon kleurt oranjerood in de herfst.

De toekomst ziet er bovendien rooskleurig uit! Op het Herbert Hooverplein zullen volgend seizoen bomen aangeplant worden en ook het beeld van Justus Lipsius zal in het groen komen te staan.

Bomen belangrijk voor leefbaarheid van stad

Bomen zijn belangrijk voor de leefbaarheid van een stad. Bomen verbeteren de luchtkwaliteit doordat ze de lucht zuiveren en fijne stofdeeltjes vasthouden. Ze produceren zuurstof en slaan CO₂ op. Daarnaast verminderen bomen het hitte-eilandeffect van een stad en reduceren ze geluidsoverlast. Groene zones met bomen zorgen ook voor een beperking van wateroverlast, omdat het regenwater beter insijpelt in de bodem. Het grondwater wordt aangevuld en riolen moeten minder water opvangen.

Natuur in de stad zorgt er dus voor dat deze beter is voorbereid op de gevolgen van de klimaatverandering; we noemen dit klimaatadaptatie. Omdat bomen ook CO₂ opslaan, zijn ze ook heel belangrijk voor het reduceren van onze CO₂-uitstoot en onze klimaatneutrale toekomst.

Bijdrage aan klimaatneutrale toekomst

Graag bedanken we het team van ‘1001 bomen’, bestaande uit Vrienden van Heverleebos en Meerdaalwoud, de Groendienst en een aantal geëngageerde burgers, voor haar bijdrage aan een leefbare en klimaatneutrale stad. Nog 706 bomen te gaan!