300 proffen en studentenraad vragen KU Leuven om te desinvesteren uit fossiele brandstoffen

300 proffen en studentenraad vragen KU Leuven om te desinvesteren uit fossiele brandstoffen

Nieuws
KU Leuven - Divestment
Leuven 2030
Leuven 2030
Door de redactie

20 januari 2017 - Een groep studenten, alumni, professoren en Leuvenaars slaan de handen in elkaar om de KU Leuven te overtuigen een extra inspanning te leveren in haar strijd tegen de klimaatopwarming. Ze vragen de KU Leuven om haar financiële reserves en andere fondsen niet langer in fossiele brandstoffen te investeren. Dit is een onderdeel van een bredere beweging waarbij burgers over de hele wereld universiteiten, steden en andere instituties oproepen om niet langer in de fossiele industrie te investeren. Belangrijke universiteiten als Yale, Oxford en Stanford gaven al het goede voorbeeld.


KU Leuven Fossil Free

De actiegroep 'KU Leuven Fossil Free' voert campagne om de KU Leuven te overtuigen om te desinvesteren uit fossiele brandstoffen. De campagne startte ongeveer vier maanden geleden met een petitie die op het moment van schrijven door 1.949 mensen is ondertekend. Vandaag roepen 300 professoren en de Studentenraad van de KU Leuven hun universiteit in een open brief op om niet langer te investeren in fossiele brandstofbedrijven.

Waarom desinvesteren?

Het ethische argument
De klimaatwetenschap laat er geen twijfel over bestaan dat het verbranden van fossiele brandstoffen de belangrijkste factor is in de klimaatverandering. Om de klimaatopwarming onder de 2°C te houden, zoals afgesproken in het Klimaatakkoord van Parijs, zal meer dan 80% van de fossiele brandstoffen onder de grond moeten blijven. Met die kennis kan de KU Leuven zich als maatschappelijke voortrekker afvragen of het ethisch correct is om nog langer mee haar vermogen te zien groeien door het oppompen van fossiele brandstoffen.

Het economische argument
In het recente Klimaatakkoord van Parijs van december 2015 erkennen alle partijen dat de wereldeconomie zo snel mogelijk fossielvrij moet worden en dat daartoe ook de bestaande geldstromen richting de fossiele industrie moeten uitdoven. Meer dan 80% van de gekende fossiele brandstofvoorraden zullen in de grond moeten blijven en de miljardeninvesteringen die bedrijven als Shell en BP bijvoorbeeld recent deden, zullen onvoldoende kunnen opbrengen. Zelfs bestaande, rendabele steenkoolmijnen, olie-en gasvelden kunnen niet maximaal ontgonnen worden. De huidige waarde van die fossiel bedrijven en hun aandelen wordt dus in feite overschat aangezien ze hun potentiële voorraden olie en gas nooit ten volle zullen kunnen benutten. Dat geeft instanties als de KU Leuven ook een economisch motief om eerder uit te kijken naar duurzame investeringen die de pensioenen van haar werknemers wel veilig kan stellen.

Divestment beweging

Wereldwijd hebben al zo'n 550 universiteiten, stadsbesturen, geloofsgroepen, NGO’s en pensioenfondsen beslist om hun investeringen in fossiele brandstoffen te herzien. Daar zitten onder meer befaamde universiteiten tussen, zoals Stanford, Oxford, Yale en LSE, maar ook de Guardian Media Group, het Noorse pensioenfonds (grootste ter wereld in haar soort) en the Rockefeller Brothers Fund.

Lees de open brief en steun de campagne door de petitie te ondertekenen.