310 zonnepanelen op dak van Sint-Albertuscollege in Heverlee

310 zonnepanelen op dak van Sint-Albertuscollege in Heverlee

Nieuws
De zonnepanelen worden geplaatst op het Sint-Albertuscollege in Heverlee
Leuven 2030
Leuven 2030
Door de redactie

31 oktober 2018 - Vandaag laat het Sint-Albertuscollege uit Heverlee 310 zonnepanelen plaatsen. Het Sint-Albertuscollege (SALCO) is hiermee de eerste school die deelneemt aan de groepsaankopen van de provincie Vlaams-Brabant.


SALCO wil een duurzame en energiezuinige school zijn. De school voegt de daad bij het woord en neemt deel aan de provinciale groepsaankoop voor zonnepanelen. Vandaag wordt een grote PV-installatie van 310 zonnepanelen op het dak geplaatst. Dankzij de installatie kan ruim 14,5 ton CO₂-uitstoot worden vermeden. De plaatsing van de zonnepanelen past dan ook perfect binnen de ambitie om de CO₂-uitstoot te verminderen met minstens 30 ton CO₂ per jaar.

Energieke scholen

SALCO neemt deel aan het project ‘Energieke scholen’, een samenwerking tussen de provincie Vlaams-Brabant en KS Leuven, de koepel van de 16 secundaire katholieke scholen uit Leuven. Zij streven naar een jaarlijkse, gemiddelde CO₂-reductie van minstens 30 ton CO₂ per school en een gemiddelde besparing op de energiefactuur van 6.500 euro per school. Samen gaan KS Leuven en de provincie Vlaams-Brabant zo voor energiezuinige en duurzame scholen.

"Als Vlaams-Brabant tegen 2040 klimaatneutraal wil zijn, moeten we ook het energieverbruik van de scholen aanpakken", zegt Tie Roefs, gedeputeerde voor milieu en duurzaamheid. "Scholen beschikken doorgaans over te weinig middelen om hun gebouwen te renoveren. Investeringen in de verduurzaming van de schoolgebouwen betekenen nochtans een stevige financiële besparing voor de scholen."

Investeringen in de verduurzaming van de schoolgebouwen betekenen een stevige financiële besparing voor de scholen.

Tie Roefs, gedeputeerde voor milieu en duurzaamheid

Duurzame groepsaankopen

SALCO is de eerste school die zich inschreef op de groepsaankoop voor zonnepanelen van de provincie Vlaams-Brabant. Wie intekent op de groepsaankoop kan volgens de provincie Vlaams-Brabant rekenen op een scherpe en correcte prijs, betrouwbare en lokale aannemers, hoge kwaliteit van materialen en plaatsing, uitgebreide garanties en een goede en vlotte dienstverlening. Het aanbod beperkt zich bovendien niet enkel tot zonnepanelen. Ook voor dak- en muurisolatie en isolerende ramen lanceerde de provincie Vlaams-Brabant samen met het Klimaatnetwerk (Pajopower, 3Wplus, IGO en De Kringwinkel Hageland) groepsaankopen. In de Leuvense regio zorgt IGO voor de praktische opvolging en de kwaliteitsbewaking.

Intussen leidden de groepsaankopen sinds een jaar tot meer dan 600 bijkomende PV-installaties in Vlaams-Brabant, goed voor ruim 1.700 kwh/jaar en een vermindering van 350 ton CO₂.