5,5 km fietssuggestiestroken in centrum Leuven

5,5 km fietssuggestiestroken in centrum Leuven

Mobiliteit
Nieuws
Fietssuggestiestroken in Bondgenotenlaan Nieuwsblad.be
p
Leuven 2030
Leuven 2030
Door de redactie

29 augustus 2017 - Sinds vandaag liggen er twee okerkleurige fietssuggestiestroken in de Bondgenotenlaan in Leuven. Een fietssuggestiestrook verhoogt de veiligheid voor fietsers, omdat autobestuurders automatisch hun snelheid aanpassen door de optische versmalling van de rijbaan.


In zes straten in de Leuvense binnenstad worden komende weken fietssuggestiestroken aangelegd. In totaal wil het stadsbestuur maar liefst 5,5 kilometer fietssuggestiestroken aanleggen. "We willen van Leuven dé fietsstad van België maken", zegt Dirk Robbeets (schepen van Openbare Werken). "Tegen 2030 willen we dat zo'n 33 procent van alle verplaatsingen in de stad per fiets gebeurt. Uit de evaluatie van het circulatieplan bleek al dat het aantal fietsers in de binnenstad is toegenomen. De maatregelen uit het fietsplan moeten dat aantal nog opkrikken."

Duidelijke plaats voor de fietser

De nieuwe fietssuggestiestroken komen in de Bondgenotenlaan, de Kapucijnenvoer, de Naamsestraat, de J.B. Van Monsstraat en de Vaartstraat. Op de Havenkant wordt tussen de Vaartstraat en de Schipvaartstraat aan een kant een fietssuggestiestrook aangelegd. "Deze fietssuggestiestroken geven een duidelijke plaats aan de fietser op plaatsen waar de rijbaan te smal is voor een fietspad", aldus Robbeets. "Een fietssuggestiestrook verhoogt de veiligheid voor fietsers, omdat autobestuurders automatisch hun snelheid aanpassen door de optische versmalling van de rijbaan en de mogelijke aanwezigheid van fietsers."

Minder uitstoot, meer toekomst

De maatregelen in het fietsplan zullen ervoor moeten zorgen dat men bewust kiest voor de fiets in plaats van voor de auto. De fietssuggestiestroken en de fietsstraten in onder andere de Ridderstraat, de Goudbloemstraat en de Heilige Geeststraat zijn alvast waardevolle maatregelen. Ook de uitbreiding van het aantal fietsenstallingen zal ervoor zorgen dat men gemakkelijker kiest voor de fiets. Het fietsplan is een belangrijke stap in de richting van een klimaatneutrale toekomst voor Leuven.

Bron: Nieuwsblad.be