Afvalscheiding: oplossing voor harde en zachte plastics

Afvalscheiding: oplossing voor harde en zachte plastics

Nieuws
Afvalscheiding van harde en zachte plastics
Leuven 2030
Leuven 2030
Door de redactie

Vanaf juli 2016 kan je op alle containerparken in het EcoWerf-werkingsgebied terecht met je harde en zachte plastics. De harde plastics kan je los aanbieden op het containerpark. De zachte plastics gaan in de roze zak ‘zachte plastics’ met het EcoWerf-logo, die je vervolgens kan aanbieden op het containerpark. Er verandert niets voor de plastic flessen en flacons, deze gaan nog steeds in de blauwe zak (pmd).


Goed voor de portemonnee

Het scheiden van plastics heeft veel voordelen, waarvan één is dat het goed is voor je portemonnee. Waar een restafvalzak gemiddeld 2 euro kost, kost de roze zak voor zachte plastics slechts 0,25 euro. Daarnaast is ook het aanbieden van harde plastics goedkoper geworden. Waar je voorheen 2,50 euro per kilogram betaalde, is dat nu slechts 0,30 euro per kilogram.

Wat zijn harde plastics?

Harde plastics herken je aan het feit dat ze kunnen breken. Dit kunnen plastics zijn van bouwafval of van meer huishoudelijke herkomst. Concrete voorbeelden zijn: buizen, dakgoten, pvc, dozen, emmers, bloempotten, (was)manden, (bier)kratten, ramen, deuren, rolluiken, planchetten, tuinmeubelen, speelgoed (zonder batterijen of elektronica). De harde plastics mag je los aanbieden op het containerpark.

Wat zijn zachte plastics?

Alle 100% zuivere zachte plastics die geen plastic flessen en flacons zijn, zijn welkom in de roze zak ‘zachte plastics’ met het EcoWerf-logo. Bij de zachte plastics horen dus alle huishoudelijke recycleerbare plastic verpakkingen die niet in de pmd-zak mogen. Voorbeelden zijn: zakjes, draagtassen, blisters (zonder aluminiumfolie), (noppen)folies, kuipjes, vlootjes, (yoghurt)potjes, harde plastics kleiner dan een emmer van 10 liter, bloempotjes, plantentrays, speelgoed (zonder batterijen of elektronica).

De roze zak is te koop op het containerpark, het gemeentehuis en gaandeweg ook op de verkooppunten van de blauwe pmd-zak. Er is nog geen huis-aan-huisinzameling voorzien.

Wat is het resultaat?

Dankzij het scheiden van harde en zachte plastics kan er jaarlijks negen kilogram plastic per inwoner gerecycleerd worden. Ook wordt er, door de plastics uit de huisvuilzak te laten, 12% minder CO₂ uitgestoten bij de verbranding van het restafval. Dit betekent 2.219 ton CO₂ minder per jaar.

Dankzij de recyclage zijn er ook minder nieuwe grondstoffen nodig om opnieuw harde plastics te produceren. Hierdoor wordt jaarlijks de uitstoot van zo’n 7.500 ton CO₂ vermeden.

Meer informatie

Benieuwd naar welke plastics niet zijn toegelaten of wil je meer over dit onderwerp lezen? Bekijk dan de folder.