Al 10 scholen doen mee met klimaatcamping 'Camping Zero Emissie'

Al 10 scholen doen mee met klimaatcamping 'Camping Zero Emissie'

Nieuws
Camping Zero Emissie - HDC
Leuven 2030
Leuven 2030
Door de redactie

Maar liefst tien basis- en middelbare scholen hebben zich al aangemeld voor ‘Camping Zero Emissie’, een project van Leuven 2030 in samenwerking met Stad Leuven. Voor één nacht wordt de speelplaats van deze scholen omgetoverd tot een camping, waarbij onderwerpen zoals het klimaat en duurzaamheid centraal staan.


Leerrijke workshops

Tijdens de klimaatcampings worden scholieren van het basis- en middelbaar onderwijs ondergedompeld in de wereld van klimaat en duurzaamheid. Er worden leerrijke workshops georganiseerd, bijvoorbeeld over upcycling en het maken van palletmeubelen, bijenhotels en zaadbommen. Er worden lezingen gegeven of films met duurzame thema’s vertoond. Tijdens de klimaatcampings besteden de scholen ook aandacht aan voeding; zo krijgen de leerlingen een bio-ontbijt voorgeschoteld en kan er samen een vegetarische maaltijd worden bereid. Elke school kiest haar eigen programma en krijgt hierbij ondersteuning van Leuven 2030 en Stad Leuven, in de vorm van inhoudelijke animatie, muziek en het bio-ontbijt.

Elke deelnemende school bedenkt bovendien een creatieve actie waarmee ze de CO₂-uitstoot van haar camping zo laag mogelijk kan houden. Dit kan gaan van een aluminiumloze week of meer inzetten op afvalpreventie tot het vergroenen van de speelplaats of zo min mogelijk energie verbruiken. De school met het beste idee kan hiervoor een wisselbeker in de wacht slepen.

Klaarstomen voor duurzame toekomst

Het doel van Camping Zero Emissie is om de Leuvense leerlingen meer bewust te maken van de klimaatuitdaging en hen te leren dat iedereen zijn of haar steentje kan bijdragen aan een gezond, leefbaar en klimaatneutraal Leuven. De camping is een eerste stap in het klaarstomen van de jeugd voor een toekomst waarin duurzaamheid een steeds grotere rol zal spelen.

Eerste editie met enkel scholen

Camping Zero Emissie is dit jaar aan zijn vierde editie toe. In 2013 werd de eerste klimaatcamping ingericht op de Vismarkt. Deze camping stond symbool voor een andere invulling van de publieke ruimte; parkeerplaatsen werden omgetoverd tot een aangename verblijfsruimte.

Dit jaar worden de klimaatcampings voor het eerst uitsluitend voor scholen georganiseerd. Voor scholen hebben de klimaatcampings een grote meerwaarde, omdat zij op een unieke manier kunnen werken rond het thema duurzaamheid. De campings blijken een goed format voor scholen om samen met de leerlingen en de ouders aan de slag te gaan met duurzaamheid.

Meedoen met Camping Zero Emissie?

Scholen konden zich inschrijven tot 15 maart 2017. Na het plaatsen van het artikel hebben nog drie scholen zich aangemeld; in totaal doen er dus twaalf scholen mee aan Camping Zero Emissie.

Op de pagina van Camping Zero Emissie vind je meer informatie over het project, waaronder het draaiboek en het educatieve aanbod.

Camping Zero Emissie