Belgische AB InBev brouwerijen brouwen binnenkort met 100% hernieuwbare elektriciteit afkomstig van zonne-energie

Belgische AB InBev brouwerijen brouwen binnenkort met 100% hernieuwbare elektriciteit afkomstig van zonne-energie

Nieuws
Energie
Logo Leuven 2030
Leuven 2030
Door de redactie

AB InBev sloot begin januari een overeenkomst met energieproducent BayWa r.e. om 100% hernieuwbare elektriciteit aan te kopen voor haar West-Europese - en dus ook Belgische - brouwerijen. De overeenkomst is goed voor 130 megawatt, afkomstig van 2 nieuwe zonne-energieparken in Spanje. Met de overeenkomst zet de Leuven 2030 partner de volgende stap om haar duurzaamheidsdoelstellingen voor 2025 te realiseren, waaronder wereldwijd 100% aankoop van elektriciteit uit hernieuwbare bronnen. Er wordt ook gekeken naar lokale opwekking van hernieuwbare elektriciteit in de brouwerijen zelf. Bierbrouwerij AB InBev heeft in België 5 brouwerijen: in Leuven, Jupille, Hoegaarden, Sint Pieters Leeuw en Buggenhout.


De 10 jaar durende Virtual Power Purchase Agreement (VPPA) zal voorzien worden van stroom van twee zonne-energieparken met een gecombineerd vermogen van bijna 200 megawatt, waarvan aan AB InBev meer dan 130 megawatt zal geleverd worden. Dit maakt het de grootste Pan-Europese zakelijke overeenkomst voor zonne-energie in de geschiedenis.

Nieuw zonne-energiepark in Spanje

BayWa r.e. zal twee nieuwe zonne-energievestigingen in Spanje financieren en ontwikkelen, die 250 gigawattuur duurzame elektriciteit per jaar zal leveren aan de 14 West-Europese brouwerijen van AB InBev, waaronder die in Leuven, Jupille, Hoegaarden, Sint Pieters Leeuw en Buggenhout. Gedurende de looptijd van dit akkoord is dit voldoende om het equivalent van bijna 670.000 Europese woningen, of 100.000 stadionvoetbalwedstrijden, van stroom te voorzien. De nieuwe zonnecapaciteit zou tegen 1 maart 2022 door BayWa r.e. worden toegevoegd en aangesloten. Met deze nieuwe investering wil AB InBev haar verantwoordelijkheid opnemen en zelf de creatie van nieuwe zonne-energie stimuleren.

Duurzaamheidsinspanningen in de Belgische brouwerijen

Andy Finck, Supply Director AB InBev, verantwoordelijk voor alle Belgische brouwerijen: "Als brouwer zijn we afhankelijk van natuurlijke ingrediënten - water, hop, graan en gist - om onze bieren te maken. Duurzaamheid maakt dus niet alleen deel uit van onze business, het is ook onze business. Van het recycleren van de CO2 die vrijkomt tijdens het brouwproces tot het verwijderen van plastic uit onze verpakkingen, we streven er voortdurend naar om onze impact op het milieu te verminderen. We zijn dan ook trots op deze historische overeenkomst en vragen onze consumenten, klanten, collega's, zakenpartners en collega-bedrijven om samen met ons over te schakelen op hernieuwbare energie", zegt Finck.

r

Landen in de scope van deze deal zijn

Nederland, België, Frankrijk, Italië, Spanje, De Canarische Eilanden, Duitsland, Luxemburg, Oostenrijk, Finland, Zweden, Denemarken en Noorwegen. Voor het Verenigd Koninkrijk en Rusland zijn eerder al overeenkomsten voor 100% brouwen met hernieuwbare elektriciteit gesloten.