Binnenkort tanken we waterstof in Haasrode

Binnenkort tanken we waterstof in Haasrode

Nieuws
Binnenkort tanken we waterstof in Haasrode
Leuven 2030
Leuven 2030
Door de redactie

12 april 2019 - Aan de Geldenaaksebaan in het Researchpark van Haasrode zal tegen het bouwverlof een nieuw servicestation openen. Brandstofspecialist DATS 24, een dochterbedrijf van Colruyt Group, wil inzetten op duurzaamheid en kiest voor een servicestation dat naast de klassieke brandstoffen zal uitgerust zijn met laadpalen voor elektrische auto’s, CNG en waterstof. Voor het tanken van waterstof zullen de klanten nog wel even moeten wachten tot volgend jaar. Dit zal het tweede geïntegreerde waterstoftankstation van Europa worden.


Op de hoek van Grauwmeer en de Geldenaaksebaan in het Researchpark van Haasrode zal DATS 24 tegen het bouwverlof een nieuw servicestation openen. De brandstofspecialist van Colruyt Group wil zich onderscheiden door zijn ecologisch en duurzaam beleid. Naast de klassieke brandstoffen zullen gebruikers in het servicestation terecht kunnen voor CNG, het opladen van hun elektrische voertuig en het tanken van waterstof. “Een tankbeurt met waterstof neemt zo’n vijf minuten in beslag en je kan er 800 kilometer mee rijden.”, vertelt Communication & PR-Manager Wouter Van Houdenhove. Voor het tanken van waterstof moeten gebruikers wel nog even geduld hebben tot volgend jaar.

Dit servicestation in Haasrode wordt het tweede geïntegreerd waterstofstation in Europa, na dat in Halle. Van Houdenhove vertelt dat het servicestation er mede komt door Europese subsidie in het kader van het H2 Benelux-project. “Leuven ligt mooi op een van de corridors die Europa wil uitrusten met waterstof. Het is bovendien een duurzame stad en dan is zelfs de ligging in het Researchpark in Haasrode misschien wel symbolisch”.

Vergroenen van het Researchpark

Het bedrijvenparkmanagement van Haasrode is bezig met een verduurzamingstraject richting de nuluitstoot. De bouw van het nieuwe servicestation past perfect binnen het traject om de bedrijfsvloot te vergroenen. Partner Colruyt Group, die actief is op het park met onder andere Colruyt Group Academy, wil een voortrekkersrol spelen en hoopt dat het nieuwe tankstation een goede impuls zal zijn voor zowel mensen binnen als buiten de Colruyt Group om de overschakeling te maken naar alternatieve energiebronnen. Bovendien zullen ze voor de bedrijven in het park een workshop organiseren “Groener de baan op”, waarin de deelnemers ontdekken hoe ze hun mobiliteit kunnen vergroenen wanneer ze kiezen voor een eigen voertuig.