Brouwen van bier energiezuiniger dankzij nieuwe techniek AB InBev

Brouwen van bier energiezuiniger dankzij nieuwe techniek AB InBev

Nieuws
AB InBev - nieuwe energiezuinigere brouwtechniek De Standaard
p
Leuven 2030
Leuven 2030
Door de redactie

AB InBev heeft een nieuwe techniek ontwikkeld die het brouwen van bier energiezuiniger maakt. Daarbij wordt stoom vervangen door gas. De nieuwe techniek zorgt ervoor dat er minder hitte vereist is en er minder water wordt verbruikt tijdens de productie. Kleinere brouwerijen mogen de techniek gratis gebruiken, meldt AB InBev.


Bij de productie van bier kookt men wort en hop, waarbij de verdamping van het vocht ervoor zorgt dat onaangename aroma's uit het brouwsel verdwijnen. De onderzoekers van de Europese innovatie-afdeling van AB InBev in Leuven merkten dat het creëren van gasbubbels in plaats van dampbubbels al genoeg is om die foute aroma’s te verwijderen.

Bier brouwen met minder energie

Tijdens het kookproces voegden de onderzoekers gassen, van stikstof tot CO₂, aan het brouwsel toe. De bellen die dat veroorzaakte, bleken even efficiënt als de bellen van het verdampingsproces, dat veel bijkomende hitte vereist. “Dat betekent dat je bier kunt brouwen met veel minder energie”, zegt David De Schutter, de directeur van de Europese innovatie-afdeling. Hij schat dat de techniek een besparing van gemiddeld 10 procent op het totale energieverbruik kan opleveren. Hij benadrukt dat de nieuwe techniek de smaak op geen enkele manier beïnvloedt.

Energieverbruik van 120.000 gezinnen

De techniek wordt momenteel wereldwijd in enkele brouwerijen toegepast en wordt geleidelijk over de rest van de vestigingen uitgerold. Als AB InBev de techniek op termijn in alle brouwerijen toepast, zou het bedrijf evenveel energie besparen als 120.000 gezinnen jaarlijks verbruiken. Ook zou er 0,5 procent minder water nodig zijn, wat overeenkomt met een jaarlijkse besparing van 1.200 olympische zwembaden.

Gratis voor kleine brouwerijen

AB InBev stelde de techniek publiekelijk voor aan de brouwerijgemeenschap op het congres 'International Trends in Brewing' in Gent en gaat er licenties voor aanbieden. Van de grote brouwerijen verwacht het bedrijf een eerlijke vergoeding voor de licentie, die vervolgens geïnvesteerd wordt in onderzoek en ontwikkeling naar duurzaamheid. Kleine brouwerijen, die minder dan een miljoen hectoliter per jaar produceren, moeten niets voor de licentie betalen. “De middelgrote brouwerijen in België vallen daar allemaal onder”, zegt De Schutter.

AB InBev deelt de techniek om de bal aan het rollen te brengen richting meer duurzaamheid in de brouwerijsector. “Als alle brouwers deze techniek gebruiken, dan kunnen we de voetafdruk van de industrie gevoelig naar beneden brengen”, klinkt het. Het delen van de werkwijze is bovendien een voorwaarde die Europa stelde bij het toekennen van 800.000 euro aan financiële steun om de techniek te ontwikkelen. Om de techniek effectief te gebruiken zijn er wel investeringen in de brouwinstallaties nodig; deze zouden na amper twee jaar al terugverdiend zijn.

European Green Leaf 2018

De innovatie van AB InBev zet Leuven nogmaals op de kaart als duurzame en innovatieve ‘hub’. Leuven won eerder al de European Green Leaf Award 2018, een prestigieuze prijs van de Europese Commissie voor de inspanningen op het vlak van duurzaamheid, leefbaarheid en klimaatneutraliteit. Dat niet alleen stad Leuven, maar ook inwoners, bedrijven, middenveldorganisaties en kennisinstellingen zich onder de koepel van vzw Leuven 2030 inzetten voor een klimaatneutrale toekomst, werd zeer gewaardeerd door de Europese Commissie. De inspanningen van AB InBev bevestigen nogmaals waarom Leuven de titel ‘European Green Leaf’ dit jaar trots mag dragen.