Buurtwerk 't Lampeke lanceert Fietstaxi

Buurtwerk 't Lampeke lanceert Fietstaxi

Nieuws
Mobiliteit
Buurtwerk 't Lampeke lanceert Fietstaxi
Leuven 2030
Leuven 2030
Door de redactie

Armoedebestrijding en duurzaamheid gaan voor buurtwerk ’t Lampeke hand in hand. Al jaren proberen ze mensen in maatschappelijk kwetsbare situaties bij te staan in het maken van duurzame keuzes. Op woensdag 28 februari stelden ze hun nieuwste project ‘de Fietstaxi’ voor.


De buurtmoestuin, het werken met gezonde, lokale en vegetarische voeding, workshops rond tuinieren en koken en de realisatie van een duurzaam fietspark met kwaliteitsvolle fietsen, bakfiets en fietskarren. Een greep uit de acties die gerealiseerd werden vanuit hun projectwerking ‘de Groene Ridder’ om kwetsbare mensen in onze maatschappij ecologische alternatieven te bieden.

Afgelopen woensdag werd het nieuwste project van ’t Lampeke, ‘de Fietstaxi’, in de kijker gezet. De fietstaxi is multifunctioneel en heeft twee doelen: een mogelijkheid bieden voor mensen die zich moeilijk kunnen verplaatsen én tegelijkertijd minder fijn stof produceren, want een gezonde leefomgeving is belangrijk voor iedereen. De grote hoeveelheid auto’s in onze stad zorgen voor meer luchtvervuiling en een grotere verkeersonveiligheid. De buurtwerking promoot dan ook al jaren het gebruik van de fiets als een evident, gezond en duurzaam vervoersmiddel in de binnenstad. Een Fietstaxi aanbieden was voor hen dus een logische stap.

“Er zijn heel wat mensen die zichzelf moeilijk kunnen verplaatsen, door een beperking of de leeftijd. Daarnaast is er ook een groep jonge, actieve mensen waarvoor het niet evident is om van punt A naar punt B te gaan. Voor vele gezinnen is het immers niet vanzelfsprekend om de auto te nemen, zij hebben daar de financiële middelen niet voor.”

Karin Nelissen (coördinator kinderwerking Fabota)

Wat is de fietstaxi juist?

De Fietstaxi doet denken aan een riksja maar wordt elektrisch aangestuurd. De taxi is multifunctioneel: enerzijds kunnen er personen mee vervoerd worden (twee volwassenen of drie kinderen), anderzijds kan er ook een cargo op gemonteerd worden om boodschappen en materiaal te vervoeren.

’t Lampeke leidt in samenwerking met Arktos (expertisecentrum voor kinderen) een vrijwilligersploeg op als fietstaxichauffeurs. Het is belangrijk dat zij op de hoogte zijn van de verkeersregels, dat ze klantvriendelijk zijn, basisherstellingen kunnen doen en hun weg kennen in Leuven.

De taxi is al in dienst sinds januari, vooral om mensen van de buurtwerking van de ene naar de andere plek te brengen en voor buurtevenementen. In een tweede fase wil ’t Lampeke een ruimer aanbod creëren. Ze zullen hierbij vertrekken vanuit concrete vragen en noden en werken met een systeem van vrije bijdrage. De ontwikkelingen hiervan kan je volgen via hun website (www.lampeke.be) of door een mailtje te sturen naar fietstaxi@lampeke.be.

Buurtwerk 't Lampeke lanceert Fietstaxi