Camping Zero Emissie 2018

Camping Zero Emissie 2018

Nieuws
Camping Zero Emissie - Leuven 2030 Aftermovie Camping Zero Emissie 2016
p
Leuven 2030
Leuven 2030
Door de redactie

Tijdens Camping Zero Emissie wordt de speelplaats van 16 scholen voor één nacht omgetoverd tot een camping, waarbij onderwerpen zoals het klimaat en duurzaamheid centraal staan. Het doel van Camping Zero Emissie is om de Leuvense leerlingen meer bewust te maken van de klimaatuitdaging en hen te leren dat iedereen zijn of haar steentje kan bijdragen aan een gezond, leefbaar en klimaatneutraal Leuven.


Eerste camping in 2013

Camping Zero Emissie werd in 2013 voor het eerst georganiseerd door Leuven 2030. Deze eerste klimaatcamping werd ingericht op de Vismarkt. Gedurende de jaren groeide Camping Zero Emissie uit tot een bekend concept in Leuven, dat zowel in buurten als door scholen werd opgepikt.

Populair format onder scholen

Vanaf 2017 worden de klimaatcampings uitsluitend voor scholen georganiseerd, in samenwerking met stad Leuven. Voor scholen hebben de klimaatcampings een grote meerwaarde, omdat zij op een unieke manier kunnen werken rond het thema duurzaamheid. "Leerlingen, leerkrachten én ouders steken hiervoor de handen uit de mouwen en werken een boeiend programma uit, op maat van de school", zegt Lien Loonbeek, deskundige duurzaamheid van stad Leuven.

Michèle Jacobs, participatiemedewerker van Leuven 2030, is enthousiast over het aantal scholen dat meedoet aan Camping Zero Emissie. "Het laat zien dat er in Leuven steeds meer beweging ontstaat binnen de thema’s klimaat en duurzaamheid. De campings zijn een eerste stap in het klaarstomen van de jeugd voor een toekomst waarin duurzaamheid een steeds grotere rol zal spelen."

European Green Leaf 2018

Het is dankzij dit soort projecten dat Leuven zich European Green Leaf 2018 mag noemen, een Europese erkenning voor al haar initiatieven op vlak van duurzaamheid en leefbaarheid. De klimaatcampings vormen een onderdeel van de klimaatprojecten voor scholen, met het doel leerlingen te informeren en bewust te maken van de klimaatuitdaging. Tijdens de campings zetten de scholen hun engagement voor een klimaatneutraal Leuven extra in de verf.

Draaiboek & handleiding Camping Zero Emissie

Het draaiboek, de handleiding van Camping Zero Emissie en de handleiding voor het organiseren van duurzame evenementen kunnen worden geraadpleegd via de website van stad Leuven.