Circulair brood en ambachtelijke koffiekoeken

Circulair brood en ambachtelijke koffiekoeken

Consumptie
Logo Leuven 2030
Leuven 2030
Door de redactie

Een bakkerij waar alles van begin tot einde ambachtelijk gemaakt is uit lokale grondstoffen, dat bestaat toch niet meer? Think again! Zus en broer Hilke en Michiel Baumers openden in augustus 2020 artisanale bakkerij De Broodenier in Leuven. Voordat thuiswerken opnieuw de standaard werd, zocht Sien van Leuven 2030 het bakkersduo op voor een gesprek over bewust ondernemerschap.


Op een grauwe donderdagochtend slaat Sien de Mechelsestraat in richting De Broodenier. De bakkerij zit in een prachtig beschermd pand met blauwgeverfde ramen en een statige voordeur met smeedijzer. Binnen zijn Michiel en Hilke druk in de weer met een grote berg deeg. In de rekken liggen knapperige broden en verse koffiekoeken uitgestald. Sien mag zich installeren aan een hoekje van de roestvrijstalen werktafel met zicht op de oven en de bedrijvige bakkersruimte. Terwijl Hilke en Michiel blijven snijden, wegen en kneden, polst Sien naar hun motivatie.

‘Twee jonge mensen die in 2020 een ambachtelijke bakkerij openen in hartje Leuven, dat lijkt niet evident. Hoe zijn jullie daarin gerold?’ ‘Van opleiding ben ik bio-ingenieur,’ antwoordt Michiel, ‘maar ik heb al heel lang een passie voor bakkerij. Vorig jaar maakte ik in bijberoep al desembroden op bestelling. Het kriebelde om daar meer mee te doen.’ Ook Hilke houdt al lang van bakken. ‘Ik heb drie jaar een theehuisje gerund, waar ik veel gebakken en bijgeleerd heb,’ vertelt ze van achter de weegschaal, waar ze stukken deeg afweegt en er een mooi balletje van vormt. ‘Ik voelde dat het tijd was om een nieuwe uitdaging aan te gaan. Toen we dit pand zagen, is voor ons de bal aan het rollen gegaan.’

Plantaardig, maar vooral kwaliteit en smaak

De Broodenier bakt volledig vegan, of plantaardig, weet Sien. Dat betekent dat ze geen dierlijke producten, zoals koemelk en boter, in hun broden en koffiekoeken verwerken. Ook programma 8 van de Roadmap 2025 · 2035 · 2050 focust op duurzaam en gezond eten met aandacht voor meer plantaardige en minder dierlijke voeding. Michiel legt uit waarom ze dat doen: ‘Het past in onze normen en waarden. Plantaardige voeding verkleint onze ecologische voetafdruk en vermindert dierenleed. Respect voor de wereld vinden we gewoon heel belangrijk. Als we dat met kleine inspanningen kunnen bereiken, waarom dan niet?’

‘Omwille van die aanpak zijn we een tijdje geleden heel hard als vegan bakkerij geprofileerd, maar eigenlijk gaat dat voorbij aan wat we nog allemaal doen. Ja, plantaardig bakken is een bijdrage leveren voor de aarde, de mensen en de dieren. Maar het is niet ons uithangbord. We gaan vooral voor kwaliteit en smaak. Alles is ambachtelijk, we werken met desem en we selecteren onze grondstoffen en leveranciers heel bewust. Dat vinden we minstens even belangrijk.’

Lokale leveranciers

Michiel en Hilke vinden het belangrijk dat ze hun producten goed kennen. ‘Omdat we alles zelf maken, kunnen we de kwaliteit bewaken van ingrediënt tot eindproduct,’ vertelt Hilke. ‘We selecteren lokale leveranciers: mensen die hun job met passie doen, geven om wat ze doen en hun producten door en door kennen.’ Zo komt de bloem van De Broodenier van Molens Vanden Bempt uit Sint-Joris-Weert, een lokale leverancier die veel belang hecht aan de korte keten. Op die manier zijn er geen overbodige tussenschakels tussen de boer en de consument, en die transparantie is goed voor iedereen.

Verpakkingsvrij en circulair

Michiel en Hilke maken nog meer duurzame keuzes. ‘We kiezen voor zo weinig mogelijk verpakkingen en daarom werken we met herbruikbare broodzakken en doosjes. Als onze klanten hun eigen herbruikbare verpakking vergeten zijn, bieden we een composteerbare broodzak aan als alternatief.’ Verder staat het duo helemaal achter de circulaire economie. ‘Van De Coureur, een microbrouwerij in Kessel-Lo, krijgen we draf, een restproduct van het bierbrouwen dat anders weggegooid wordt. Dat draf verwerken we in ons brouwersbrood en in de granola.’

Ondertussen verspreidt een heerlijke kruidige geur zich door de ruimte: Michiel maakt een nieuwe lading kaneelrolletjes. Wat Hilke en Michiel voor zich zien als de ideale duurzame toekomst? ‘Ik vind het vooral belangrijk dat mensen weten wat ze eten,’ geeft Michiel aan. ‘Waar het vandaan komt, in welk seizoen het geoogst is en hoe het gemaakt is. Als je in april een appel eet, heeft die van september tot april in de koeling gelegen. En een appel kan uit je eigen streek komen, maar evengoed uit Australië. Voor mij is duurzaamheid vooral bewustzijn: weten wat je doet.’ Daarbij vult Hilke nog aan: ‘Ik denk dat veel begint met respect voor jezelf en voor elkaar.’

Ook proeven?

Je vindt De Broodenier in een prachtig historisch pand in de Mechelsestraat 75. Vergeet je eigen verpakking niet mee te brengen of koop ter plaatse een herbruikbare broodzak. Brood en pistolets kan je ook online bestellen op de website van De Broodenier. Geïnteresseerd in een broodabonnement? Regel het gemakkelijk online of vraag ernaar in de winkel.

Net als De Broodenier bijdragen aan een duurzame toekomst? Word dan lid van Leuven 2030 vanaf €15 per jaar.