Climathon pakt Leuvense klimaatuitdagingen aan

Climathon pakt Leuvense klimaatuitdagingen aan

Nieuws
Logo Leuven 2030
Leuven 2030
Door de redactie

Op 12 en 13 november organiseren Leuven 2030 en Leuven Value Network de allereerste Leuvense Climathon in de universiteitshal van de KU Leuven, een tweedaags event waarbij de deelnemers hun kennis en creativiteit inzetten om originele en toekomstgerichte ideeën uit te werken voor enkele belangrijke Leuvense klimaatuitdagingen. Iedereen is welkom om zich in te schrijven. De deelname is gratis, registratie is wel verplicht. De winnende teams kunnen doorstoten naar een Europese finale en bovendien bestaat de kans dat hun ideeën ook daadwerkelijk worden uitgerold in Leuven.


Onze aarde warmt in steeds sneller tempo op en de gevolgen daarvan zijn ondertussen ook bij ons tastbaar. Denk maar aan de wateroverlast die ook onze stad teisterde deze zomer. Onze omschakeling naar een koolstofarme samenleving wordt dus steeds dringender, en vergt vele hoofden en handen. Daarom organiseren Leuven Value Netwerk en Leuven 2030 vzw de allereerste Leuvense Climathon. Op 12 en 13 november nodigen zij iedereen uit - van beleidsmakers tot hackers, van jongeren tot academici en van studenten tot bedrijfsleiders - om samen te werken aan toekomstgerichte ideeën om een aantal van de Leuvense klimaatuitdagingen aan te pakken.

Met dit evenement linken we uitdagingen op het terrein met nieuwe burgers en partners die willen bijdragen aan de evolutie naar een koolstofarme samenleving

Katrien Rycken, directeur Leuven 2030

“Deze eerste Leuvense Climathon wil 150 frisse blikken, sterke schouders en nieuwe engagementen verzamelen rond vijf van onze grootste uitdagingen. Met dit evenement linken we uitdagingen op het terrein met nieuwe burgers en partners die willen bijdragen aan de evolutie naar een koolstofarme samenleving. Dat we dit initiatief schouder aan schouder met zovele partners kunnen opnemen, toont opnieuw de kracht van ons Leuvens samenwerkingsmodel”, aldus Katrien Rycken, directeur van Leuven 2030.

The big five

De vijf globale klimaatuitdagingen die centraal staan tijdens het event zijn:

  • Hoe kunnen we de in Leuven opgewekte hernieuwbare energie inzetten voor de energievoorziening van gebouwen en duurzame mobiliteit?
  • Hoe kunnen we in Leuven een zero-emissie stadsdistributienetwerk uitbouwen?
  • Hoe maken we van Leuven de groenste stad van Europa?
  • Hoe kunnen we voedselverspilling in kaart brengen bij organisaties en bedrijven?
  • Hoe kunnen de principes van circulaire economie worden toegepast op renovaties en nieuwe bouwprojecten in Leuven?

“Onze Roadmap naar 2050 toont het belang aan van deze uitdagingen. Onze programmatrekkers op het terrein zullen hun ervaringen en uitdagingen bij de realisatie ervan delen met de deelnemers aan de Climathon. Op die manier verbinden we het straffe werk van onze programmaverantwoordelijken met nieuwe ideeën, perspectieven en partners. Zo vormt dit event een echte hefboom voor ons transitiewerk”, duidt Katrien Rycken.

Leuven is momenteel het ideale lab om met impactvolle klimaatoplossingen te komen

Jente Schoutens, oprichter van Leuven Value Network

Samen werken aan een betere wereld

Leuven 2030 vzw en Leuven Value Network staan niet alleen in voor de organisatie van de Climathon. Ook een hele reeks partners zoals het Prins Filip fonds, stad Leuven, UCLL Hogeschool, KU Leuven Kick, Dienst Duurzaamheid KU Leuven, Leuven MindGate, Cronos Leuven, Waterleau, EASI, Materialise en de MaakLeerPlek zetten hun schouders mee onder het initiatief. “Leuven is momenteel het ideale lab om met impactvolle klimaatoplossingen te komen”, aldus Jente Schoutens, oprichter van Leuven Value Network. “De combinatie van wereldspelers op het vlak van innovatie zoals KU Leuven, UCLL, Materialise, Cronos, Waterleau, … alsook de recente verdiensten zoals de Innovation Capital of Europe award (iCapital 2020) en de Green Leaf Award zorgen voor een soort van perfect storm om als creatieve innovatiestad met deze Climathon echt een verschil te maken. En het stopt niet na 13 november. Na dit evenement willen we graag in samenwerking met onze partners de beste ideeën verder uitwerken tot concrete oplossingen.”

Deelnemen

Geïnspireerd? Ook jij kan deelnemen. Alleen, met vrienden of met je bedrijf of organisatie. In ieder geval kom je terecht in een gedreven team. Je deelname is gratis, maar inschrijven is wel verplicht en kan nog tot 8 november 2021. De Climathon vindt plaats in de universiteitshal van de KU Leuven. De start is voorzien op vrijdagavond om 17u en het event eindigt zaterdagavond met een heuse afterparty. Je vindt alle informatie en de inschrijflink op bit.ly/climathon-2021.