Collega's warm maken voor duurzame verandering

Collega's warm maken voor duurzame verandering

Natuur
Energie
Wouter Jeuris Ecoteam ECOOM
Leuven 2030
Het verhaal van
Wouter

Wouter Jeuris (34) werkt aan de KU Leuven voor de onderzoeksgroep ECOOM. Als IT'er ondersteunt hij er een groep van een twintigtal onderzoekers. Daarnaast vormt Wouter samen met een andere collega op vrijwillige basis het Ecoteam voor ECOOM. Sien van Leuven 2030 treft Wouter geconcentreerd werkend aan tussen zijn collega's op een mooi groen kantoor. Even een rustig zaaltje opzoeken voor een gesprek over Wouters engagement in het Ecoteam.


De Ecoteams van de KU Leuven bestaan uit geëngageerde medewerkers of studenten die vrijwillig de motor vormen voor het verduurzamen van hun werkplek. Af en toe komen ze samen om tips en ervaringen uit te wisselen. Ook bij ECOOM bestaat een Ecoteam, dat Wouter jarenlang op zijn eentje trok. Een jaar geleden kwam zijn collega Veronique het Ecoteam enthousiast versterken.

Ik geloof dat we nu tijd, geld en energie moeten investeren in een omschakeling naar een derde industriële revolutie, die onder andere gebaseerd is op hernieuwbare energie

Wouter Jeuris
Wouter Jeuris

“We staan aan het einde van de tweede industriële revolutie die gebaseerd is op olie. Ik geloof dat we nu tijd, geld en energie moeten investeren in een omschakeling naar een derde industriële revolutie, die onder andere gebaseerd is op hernieuwbare energie,” aldus Wouter. “Dat is niet alleen nodig voor het klimaat, maar ook voor de verdere groei en ontwikkeling van onze economie en onze samenleving. Hiervoor zijn inspanningen nodig op elk niveau. Ecoteams brengen die inspanningen tot op de werkvloer.”

Terugdringen van het dataverbruik

“Onze onderzoeksgroep voert heel datagericht werk uit. Al die data worden opgeslagen op servers, die heel wat materiaal- en stroomverbruik met zich meebrengen. Daar staan de meeste collega's niet bij stil. Hier aan de KU Leuven worden standaard meerdere back-ups genomen, zodat elke terrabyte aan data die we gebruiken een equivalent van soms wel vier terrabytes aan stroom opslorpt.”

“Ik bracht de hele fileserver in kaart om te kijken waar de grootste datavolumes stonden. Aan de hand van die info heb ik iedereen uit de onderzoeksgroep actief benaderd met de vraag welke data verwijderd mochten worden. Grote archieven die niet gebruikt werden, heb ik gecomprimeerd.” Zo reduceerde Wouter het stroomverbruik van ECOOM dus onmerkbaar, maar drastisch.

Verwezenlijkingen op de werkvloer

Wouter schreef met het ECOOM-Ecoteam nog heel wat grote en kleine verwezenlijkingen op zijn conto. “ECOOM ondertekende vrijwillig het vliegtuigcharter van de KU Leuven. Daarmee wordt de CO₂-uitstoot van de vliegreizen van al onze medewerkers standaard gecompenseerd.” Daarnaast nam Wouter het initiatief om de plastic bekertjes uit de drankautomaat van het gebouw te weren. Afwasbare mokken en glazen zijn er immers genoeg. In de cafetaria staat nu een roze zak, zodat de collega's hun resterende plastic afval kunnen recycleren. Verder zorgde het Ecoteam bij ECOOM voor fair trade snacks, meer en eetbare planten op kantoor, de overschakeling op ongebleekt recyclagepapier en een inzameling van oude gsm's om te recycleren. De omschakeling naar een digitale in plaats van papieren administratie is lopende.

Wouter Jeuris

Informeren en nog meer informeren...

“Het was moeilijk mijn collega's te enthousiasmeren voor deze acties. Ik merkte dat de kennis over de klimaatverandering bij velen gebrekkig was. Daarom zie ik het als de belangrijkste taak van ons Ecoteam het grondiger informeren van de collega's. Ik hing de belangrijkste grafieken uit het meest recente IPCC-rapport omhoog, stuurde informatieve artikels door en ging tijdens de pauzes in debat over de klimaatproblematiek.” Wouter laat Sien een kleurrijke, toegankelijke grafiek op het whiteboard zien. “Beetje bij beetje geraakten mijn collega's op de hoogte en stelden ze daardoor hun mening bij. Een bepaalde collega begon zelf actief op zoek te gaan naar de volledige IPCC-rapporten en andere achtergrondinformatie en werd uiteindelijk een drijvende kracht achter de verduurzaming van zijn eigen omgeving.”

Als niemand in je omgeving warm wordt van je duurzame acties is dat niet per se een teken dat die acties slecht zijn, maar wel dat de mensen rondom je niet goed genoeg geïnformeerd zijn.

Wouter Jeuris
Wouter Jeuris

“Ik geloof er heel sterk in dat je zelf goed geïnformeerd moet zijn over de klimaatproblematiek. Als niemand in je omgeving warm wordt van je duurzame acties is dat niet per se een teken dat die acties slecht zijn, maar wel dat de mensen rondom je niet goed genoeg geïnformeerd zijn. Informeer dus jezelf en daarna je omgeving!”

Wouter Jeuris

De dingen die echt uitmaken voor een duurzame toekomst

Sien stelt Wouter haar favoriete vraag een ideale, duurzame toekomst te omschrijven. Hij denkt even na. “Op het niveau van onze onderzoeksgroep hoop ik dat meer mensen een persoonlijk engagement opnemen voor een duurzame wereld. Computerschermen 's avonds afzetten, overschakelen op recyclagepapier en het bannen van plastic bekertjes zijn maar kleine dingetjes in vergelijking met het grote effect dat het gedrag van de collega's thuis kan hebben.”

“Als je individuen zover krijgt dicht bij het werk te gaan wonen, over te stappen op groene stroom, hun spaargeld duurzaam te investeren, geen producten van herkauwers te eten of al eens een vliegreis te laten: daarmee heb je een groot effect. We moeten volgens mij dus het debat verschuiven richting de dingen die écht uitmaken en onze inspanningen die kant uit loodsen.”