Crowdfunding moet MAAKbar mogelijk maken

Crowdfunding moet MAAKbar mogelijk maken

Nieuws
Crowdfunding MAAKbar
Leuven 2030
Leuven 2030
Door de redactie

Woensdag 6 februari 2019 – Is Leuven binnenkort een herstelplaats rijker? Als het aan Maakbaar Leuven ligt wel. De burgerbeweging lanceerde op 1 februari een crowdfunding om MAAKbar mogelijk te maken. MAAKbar wordt een experimenteerlabo en ontmoetingsplaats waar leren herstellen, delen en hergebruiken centraal staat.


De afgelopen weken is er heel wat bedrijvigheid in de Tiensestraat 226. Elke zaterdag tussen 10 en 17 uur druppelen vrijwilligers binnen om een handje te helpen bij het klaarmaken van de pop-up ruimte waar je vanaf 1 april MAAKbar kunt vinden.

Bij MAAKbar zal je terechtkunnen voor verschillende diensten. Er komt een uitleendienst van gereedschappen en er zullen workshops worden georganiseerd rond herstellen. Ook zal er in MAAKbar een atelierruimte zijn waar je zelf of met hulp van een ‘repair hero’ kunt herstellen en upcyclen. Daarnaast zal er een loket geopend worden dat doorverwijst naar bestaande herstel- en deelinitiatieven.

Met de crowdfunding nodigen we iedereen uit om deel uit te maken van MAAKbar.

Magda Peeters
Magda Peeters, projectduwer MAAKbar en Maakbaar Leuven

10% van bedrag binnengehaald

Maar zo ver is het nog niet. Om MAAKbar van de grond te krijgen, zijn er financiële middelen nodig. De burgerbeweging is op zoek naar €10.000 en startte hiervoor een crowdfunding op. “Na enkele dagen hebben we al meer dan 10% van ons doel behaald”, zegt Magda Peeters, projectduwer MAAKbar en Maakbaar Leuven. “Je ziet dus dat het onderwerp leeft in Leuven. MAAKbar zal een plaats zijn waar de herstel- en deeleconomie concreet wordt. Het is een belangrijke bijdrage aan een circulaire stad. Met de crowdfunding nodigen we iedereen uit om hier deel van uit te maken.”

Waar MAAKbar de middelen voor in zal zetten? Magda: “We hebben al heel wat kunnen neerzetten dankzij de hulp van vrijwilligers. Maar aan sommige zaken zijn nu eenmaal kosten verbonden. We zijn bijvoorbeeld op zoek naar meubilair, zodat we een gezellige ruimte kunnen creëren uit recuperatiematerialen – helemaal volgens de filosofie van MAAKbar. Ook willen we graag duurzaam gereedschap aanschaffen, zodat we in staat zijn om goed uitgerust aan de slag te gaan in de gereedschappenbib. Daarnaast moeten we de werkingskosten niet vergeten: huur, verzekeringen, wifi, licht en water.”

Kleine deler tot gulle deler

Om ervoor te zorgen dat iedereen iets kan bijdragen, heeft Maakbaar Leuven verschillende opties voor giften en bijhorende beloningen voorzien. De giften lopen van €10 tot €1000. Afhankelijk van jouw keuze staat hier als dank een uitnodiging voor het openingsfeest, een jaarabonnement, een MAAKbar tas, een gratis workshop herstellen, … tegenover. De crowdfunding loopt tot 25 maart via www.growfunding.be/maakbar.

r

Bedragen en rewards crowdfunding

€10 DE KLEINE DELER: uitnodiging openingsfeest
€30 DE ACTIEVE DELER: één jaar abonnement + uitnodiging openingsfeest
€75 DE UNIEKE DELER: één jaar abonnement, een MAAKbar - tas van gerecycleerd materiaal + uitnodiging openingsfeest
€100 DE HANDIGE DELER: één jaar abonnement + een gratis workshop herstellen + uitnodiging voor het openingsfeest
€250 DE GROEPSDELER: een workshop van 2,5 uur herstellen voor 8 personen met extraatjes: hapje en drankje, toelichting concept
€500 DE ONDERNEMENDE DELER: gebruik vijf keer een dagdeel onze ruimte (voor max. 10 personen) met extraatjes: hapje en drankje, toelichting concept
€1000 DE GULLE DELER: contacteer Maakbaar Leuven om samen een unieke reward te vinden