Dankzij Leuven Switcht al meer dan 206,80 ton CO₂ bespaard

Dankzij Leuven Switcht al meer dan 206,80 ton CO₂ bespaard

Nieuws
Meer dan 500 Leuvense huishoudens stapten over op groene stroom Meer dan 500 Leuvense huishoudens stapten over op groene stroom Tim Buelens
p
Leuven 2030
Leuven 2030
Door de redactie

Op vier maanden tijd meer dan 500 Leuvense huishoudens op groene stroom

Op enkele maanden tijd bespaarden Leuvense huishoudens gezamenlijk meer dan 206,80 ton CO₂. Hoe? Door over te stappen op groene stroom. Met een kleine inspanning besparen de Leuvenaars jaarlijks een hoeveelheid CO₂-uitstoot die we kunnen vergelijken met ongeveer 5.200 autoritten van Brussel naar Parijs.


De Leuvenaars maakten de overstap op groene stroom via de gebruiksvriendelijke website www.leuvenswitcht.be. Leuven Switcht werd in november gelanceerd door vzw Leuven 2030, een vereniging die streeft naar een klimaatneutrale toekomst voor Leuven. De website kan door iedere Vlaming gebruikt worden om over te stappen op groene stroom. Overstappers van Leuven Switcht besparen gemiddeld €184,51 op hun energierekening.

Geen groepsaankoop, wel een persoonlijk aanbod

Uniek aan het initiatief van vzw Leuven 2030 is dat het geen groepsaankoop is. Bij een groepsaankoop wordt een energieleverancier gekozen die voor de gemiddelde persoon als goedkoopste uit de bus komt. Via Leuven Switcht vind je een goedkoop groenestroomcontract voor je persoonlijke energieverbruik.

Katrien Goossens (45) stapte ook over via Leuven Switcht. “Als je kinderen hebt, denk je na over hun toekomst. Daarom wil ik mijn eigen voetafdruk zoveel mogelijk beperken”, zegt ze. “Ik was vorig jaar al overgeschakeld op groene energie, via een groepsaankoop. Maar achteraf merkte ik dat Greenpeace die leverancier niet als groen beschouwt. Toen ik mijn contract moest hernieuwen, zag ik bovendien dat er heel wat extra kosten zouden bijkomen. Voor hetzelfde bedrag kon ik via Leuven Switcht overschakelen op zuiver groene energie. De keuze was snel gemaakt.”

Energieleveranciers voldoen aan groene criteria

Vzw Leuven 2030 stelde samen met haar leden een aantal ‘groene’ criteria op. Enkel de leveranciers die aan deze voorwaarden voldoen, worden opgenomen in het aanbod op de website. Zo investeren de leveranciers niet meer in fossiele brandstoffen en kernenergie en bieden ze enkel groenestroomcontracten aan.

“Er is zoveel concurrentie tussen al die leveranciers dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Wat is écht groene stroom? Wat is het goedkoopste? En welke leveranciers zijn er eigenlijk? Ik wist het niet”, zegt Anne De Laet (60), die ook overstapte via Leuven Switcht. “Ik vind het goed dat vzw Leuvenaars helpt om een groene én goedkope energieleverancier te vinden. De campagne heeft me gesterkt om de overstap te maken, en dat ging best makkelijk.”

Ook Rik Verschuere (80) schakelde over op groene stroom: “Ik dacht er al jaren aan om over te stappen naar groene energie, maar ik zag op tegen het papierwerk. Tot ik een brief kreeg waarin stond dat het helemaal niet ingewikkeld was. Ik dacht: ’t is nu of nooit.”

Hulp bij overstappen

Voor wie toch graag hulp kreeg bij de overstap, organiseerde Leuven 2030 in maart enkele overstapmomenten. Tijdens deze overstapmomenten stonden medewerkers en vrijwilligers van vzw Leuven 2030 voor de vele Leuvenaars klaar. De vzw benadrukt dat de volledige jaarafrekening van je huidige leverancier een onmisbaar document is om de overstap te maken. Deze diende dus meegenomen te worden naar de overstapmomenten.

De overstapmomenten vonden plaats op verschillende locaties:

  • Donderdag 8 maart 2018 – 19u30 tot 21u00 – Stadskantoor (Prof. Van Overstraetenplein 1)
  • Vrijdag 16 maart – 10u30 tot 12u00 – Stadhuis (Grote Markt 9)
  • Maandag 19 maart – 14u00 tot 15u30 – Hal 5 (Locomotievenstraat)
  • Maandag 26 maart – 19u30 tot 21u00 – Stadskantoor (Prof. Van Overstraetenplein 1)