Deelnemers gezocht voor groot onderzoek naar hittestress in de stad

Deelnemers gezocht voor groot onderzoek naar hittestress in de stad

Natuur
Logo Leuven 2030
Leuven 2030
Door de redactie

Stel je voor: een stad waar alle Leuvenaars tijdens de zomerse hitte verkoeling en afleiding kunnen vinden in het groen en bij het water. Waar iedereen ‘s nachts comfortabel kan recupereren. Daarop mikt programma 10 van de Roadmap 2025 · 2035 · 2050 door te gaan voor meer groene ruimte en minder verharding. Als we dat niet doen, weegt het stedelijke hitte-eilandeffect in de zomer steeds zwaarder door op de gezondheid van ouderen, kinderen, zwangere vrouwen en andere kwetsbare groepen. Onderzoek en actie rond hitte in de stad is dus broodnodig.


Dat is precies wat het Leuven.cool-project van KU Leuven, Leuven 2030, Stad Leuven en het KMI voor ogen heeft. Sinds 2019 staan daarvoor op een hondertal plaatsen in Leuven weerstations opgesteld die het Leuvense klimaat monitoren en het matigende effect van groen en water in de stad en in de tuinen van burgers in kaart brengen. De metingen van dat netwerk kan je live volgen op de website van Leuven.cool.

Bevindingen

Uit het onderzoek bleek al dat het stedelijk hitte-eilandeffect in Leuven duidelijk speelt. Tijdens de hittegolf van afgelopen zomer werden ’s nachts temperatuurverschillen tot 7°C gemeten tussen het warmste, stedelijke en het koudste, landelijke meetstation. Zelfs binnen de stadsring was er 4°C verschil tussen het Ladeuzeplein en de groenere private tuinen.

Daarnaast werd duidelijk dat zowel de hoeveelheid groen, als de inplanting ervan een belangrijk effect heeft op het verlagen van de temperatuur in de stad. Grote oppervlakten groen met een onregelmatige vorm hebben een groter koelingspotentieel. Bomen hebben een andere invloed op de luchttemperatuur dan gazon.

Meedoen?

Komende zomer willen de onderzoekers van KU Leuven een stap verder gaan met hun onderzoek. Ze willen nagaan in welke mate stedelijk groen en waterpartijen een invloed hebben op de gezondheid en het comfort van de Leuvenaars. Zo komen ze te weten hoe dat groen en water optimaal georganiseerd kunnen worden om effectief hittestress te verminderen.

Voor het onderzoek worden inwoners van Leuven gezocht die tijdens de zomermaanden wekelijks online een korte vragenlijst willen invullen over hoe ze de temperaturen in de stad ervaren. Ben jij 18 jaar of ouder en woon je in Leuven, Heverlee, Kessel-Lo, Wilsele of Wijgmaal? Neem dan een kijkje op de Leuven.cool-website voor meer info en om je te registreren.