Duurzaam gerenoveerde rijwoning

Duurzaam gerenoveerde rijwoning

Gebouwen
Duurzaam gerenoveerde rijwoning
Bruno Baiets
Het verhaal van
Bruno

Bruno Baiets (60) is zaakvoerder van installatiebedrijf IBA Technics. Hij maakt al zijn hele leven actief duurzame keuzes. Voor de grondige renovatie van zijn huis aan de Tervuursesteenweg koos Bruno bewust voor de meest duurzame bouwmaterialen. Sien van Leuven 2030 krijgt er een rondleiding en extra uitleg.


Het viel me als kind al op dat er met onze energiebevoorrading iets niet klopte en dat we de planeet aan het vervuilen waren.

Bruno Baiets

Bruno is al van jongs af aan geïnteresseerd in alternatieve manieren om energie op te wekken. "Het viel me als kind al op dat er met onze energiebevoorrading iets niet klopte en dat we de planeet aan het vervuilen waren. In een tijd waarin we onze energie vooral uit steenkool haalden, leerde ik in de vakantieperiode een windmolen in elkaar zetten." Toen hij op zijn 27e startte als aannemer, koos Bruno er dan ook meteen voor om te werken met de meest energiezuinige en milieuvriendelijke systemen.

Duurzaam gerenoveerde rijwoning

Bewust duurzame verbouwing

Voor de grondige renovatie van hun rijhuis uit de jaren '30 streefden Bruno en zijn vrouw naar de meest duurzame keuzes op alle vlakken. "Ons vorige huis konden we aan een goede prijs verkopen. Dankzij die meevaller hadden we extra marge om het maximum te doen in deze verbouwing. Ons huis werd uiteindelijk zelfs een bijna-energieneutrale (BEN) woning met een EPC-waarde van 35."

Wat er allemaal gebeurd is? "De typische koterijen achter ons huis hebben we afgebroken en vervangen door een licht en luchtig geheel in houtskeletbouw. We bouwden er een gezellig binnenplaatsje in. Dat zorgt voor extra lichtinval in de woonkamer." Dankzij die natuurlijke lichtbron midden in het huis moeten Bruno en zijn vrouw zich dus een pak minder verlaten op kunstlicht. Een flinke energiebesparing.

Voor nog meer energiebesparing zorgen de ramen. "Alle ramen zijn vervangen door superisolerend glas en aan de straatkant zorgden we voor ramen met driedubbel glas en akoestische isolatie." In het huis is het ondanks het voorbijzoevende verkeer inderdaad heerlijk stil.

Elektriciteit en warm water van de zon

De extra grote, zuidelijke ramen geven uit op een verhoogd terras op de eerste verdieping, bovenop de garage. Van daar kan Bruno aan Sien de zonnepanelen en zonnecollectoren laten zien. "We plaatsten zowel op het zuidelijke, als op het noordelijke dakdeel zonnepanelen. Op die manier wekken we genoeg zonne-energie op om volledig autonoom in onze energiebehoefte te voorzien."

"Over een aantal maanden vervangen we onze gascondensatieketel door een lucht/water-warmtepomp. Ook die warmtepomp zullen we dankzij onze zonnepanelen zelf van energie kunnen voorzien. Op het zuidelijke dakdeel installeerden we ook zonnecollectoren om ons huis van warm water te voorzien." Bruno en zijn vrouw stappen zo bewust af van de meer vervuilende fossiele brandstoffen.

Onze vloerbedekking is van Belgische eik. Ik vind het belangrijk bewust te kiezen voor lokaal hout.

Bruno Baiets
Duurzaam gerenoveerde rijwoning

Duurzame en lokale materialen

Het volledige huis is thermisch, maar ook akoestisch geïsoleerd. "Zo hebben de buren geen last van luide voetstappen of de muziek die wat harder staat." Als isolatiematerialen koos Bruno bewust papiervlokken (Isofloc) en kurk. Ook de vloerverwarming is op een isolerende kurklaag gelegd. "Kurk is een hernieuwbaar en natuurlijk product dat erg vochtbestendig is en condensatie voorkomt. Naast duurzaam, is dat ook gezonder voor de bewoners." Een huis dat zo goed geïsoleerd is, moet natuurlijk voorzien zijn van een ventilatiesysteem. Bruno koos voor een D-systeem.

"Onze vloerbedekking is van Belgische eik. Ik vind het belangrijk bewust te kiezen voor lokaal hout. De wanden werkten we af met gipsvezelplaten van Fermacell. Voor het schilderwerk gebruikten we kalkverf, een ademende natuurverf. Die natuurlijke materialen hebben ook als voordeel dat ze geen giftige dampen afgeven en ons binnen in het huis dus een gezonder binnenklimaat geven."

Een onverwachte meevaller verhoogde de duurzaamheidsfactor van het huis. "Bij de verbouwing stootte een graafmachine per toeval op een oude, gemetste ijskelder onder ons huis. Deze lieten we bekleden met rubber en dient nu als een ruime regenwaterput met een capaciteit van meer dan 10.000 liter. Zelfs in de droogste zomer kunnen we daarmee onze wasmachine en toiletten op regenwater laten draaien."