Duurzame doeners - ‘Autodelen is gezonder en goedkoper’

Duurzame doeners - ‘Autodelen is gezonder en goedkoper’

Mobiliteit
Duurzame doeners - Autodelen - Wim Erkelbout "Ik merk dat we bewuster rijden dan vroeger."
p
Autodelen - Wim Erkelbout
Het verhaal van
Wim Erkelbout

Bijna 3.000 Leuvenaars doen aan autodelen. Een van hen is Wim Erkelbout (53) uit Kessel-Lo. “Wij delen drie auto’s met tien gezinnen. Jaarlijks bespaart me dat minstens 1.500 euro.”


“Wij zitten bij Cozycar, een vzw die autodelen tussen particulieren praktisch regelt. Ieder gezin betaalt 10 euro lidgeld per jaar. Daar zit alles in: verzekering, onderhoud en afschrijving. Daarnaast betaal je een vast tarief van 34 cent per kilometer.”

“Als we een auto willen reserveren, vullen we de online agenda in. De sleutels pikken we op in een verborgen kluisje aan de deur van onze buren. Dat verloopt allemaal heel vlot. Alleen de kilometerstanden houden we nog bij op papier, want de online tool die Cozycar aanbiedt, is niet zo gebruiksvriendelijk.”

“Ons gezin gebruikt twee à drie keer per week een auto van Cozycar: voor het werk, voor familiebezoek of om grote spullen te vervoeren. Ik merk dat we bewuster rijden dan vroeger en vaker de fiets nemen. De markt dringt je voortdurend op dat spullen je persoonlijke bezit moeten zijn - ook om die trend te keren is autodelen een aanrader. Je gezondheid gaat er ook op vooruit, je bespaart een pak geld, er is meer parkeerplaats, het is ecologisch én je bouwt een nieuwe vriendenkring op. We houden nu elk jaar een gezellige barbecue met de andere autodelers.”

Zelf aan de slag

Autodelen
Er zijn twee soorten autodelen: via organisaties zonder eigen auto's en via organisaties met eigen auto's. Ontdek wat bij je past!
www.leuven.be/autodelen

r

European Green Leaf 2018

De Europese Commissie heeft Leuven bekroond met de ‘European Green Leaf 2018’, een prijs voor de inspanningen die de stad, vzw Leuven 2030 en uiteenlopende partners leveren rond duurzaamheid en levenskwaliteit. Daarom vertellen we je graag over Leuvenaars die de daad bij het woord voegen en een steentje - klein of groot - bijdragen aan een duurzame stad: onze duurzame doeners.