Duurzame doeners – ‘Een groene kerst’

Duurzame doeners – ‘Een groene kerst’

Consumptie
Duurzame doeners - Een groene kerst
p
Duurzame doeners - Fré Wouters
Het verhaal van
Fré Wouters

Fré Wouters (33) kijkt samen met zijn vrouw en twee dochters Luce en Bo uit naar Kerstmis. Maar ze willen het wel graag duurzaam houden.


Fré: “Kerstmis draait voor ons rond vakantie, familie en gezelligheid. Veel opsmuk hoort daar niet bij, maar een kerstboom hebben we wel: een bescheiden houten namaakboom met ledlichtjes in. Een echte boom is misschien heel sfeervol, maar tegelijk ook verre van duurzaam. Het kweken van sparren vraagt enorm veel landbouwoppervlakte, water en energie. De meeste worden daarna gewoon verhakseld of verbrand. Sommige mensen planten hem in de tuin en gebruiken hem jaar na jaar opnieuw. Maar daar hebben wij de ruimte niet voor.”

Een echte boom is sfeervol, maar tegelijk ook verre van duurzaam.

Fré

“Ook het kerstmenu proberen we een duurzame touch te geven. We kiezen meestal voor een buffet. Alle gasten brengen iets mee, vaak een vegetarisch gerecht. Ze letten er wel op dat ze niet te veel meenemen: grote overschotten zijn echt zonde. Kleine restjes gaan terug mee naar huis, voor de volgende dag.”

“De grootouders verwennen onze dochters graag met kerstcadeaus. Op vraag van mij en mijn vrouw zijn dat meestal tweedehandscadeaus, in de loop van het jaar gekocht op rommelmarktjes of websites. En verpakken doen we met gerecycleerd cadeaupapier en tekeningen van de dochters. Of we gebruiken een versierde doos. Duurzaam en mooi!”

r

European Green Leaf 2018

De Europese Commissie heeft Leuven bekroond met de ‘European Green Leaf 2018’, een prijs voor de inspanningen die de stad, vzw Leuven 2030 en uiteenlopende partners leveren rond duurzaamheid en levenskwaliteit. Daarom vertellen we je graag over Leuvenaars die de daad bij het woord voegen en een steentje - klein of groot - bijdragen aan een duurzame stad: onze duurzame doeners.