Duurzame doeners - ‘Je moet afval niet recycleren, je moet het vermijden’

Duurzame doeners - ‘Je moet afval niet recycleren, je moet het vermijden’

Consumptie
Marielle verkleint de afvalberg
"Je kan heel wat afval gewoon weigeren."
Afval vermijden - Marielle Albert
Het verhaal van
Marielle Albert

Marielle Albert (50) woont met haar man en twee tienerzonen in Kessel-Lo. Acht kleine bruine zakken, zes roze zakken en een blauwe zak: zo weinig afval zullen ze dit jaar op de stoep zetten.


“Van jongs af aan heb ik de ambitie om de wereld mooier achter te laten dan ik hem gevonden heb. Afval maakt de wereld niet mooier. En recycleren eigenlijk ook niet. Dat vraagt evengoed energie, transport en nieuwe grondstoffen. Als we de afvalberg echt willen verkleinen, dan moeten we afval vermijden.”

“Je kan heel wat afval gewoon weigeren. Gadgets, een goodiebag, reclamedrukwerk, een gratis product … Ik hoef ze niet. Ik doe ook niet mee aan plastic zakjes in de winkel. In mijn handtas zitten altijd enkele herbruikbare, opgerolde zakjes - een voor kleding, een voor vlees, een voor brood …”

Begin met kleine dingen en ga eens langs in een verpakkingsvrije winkel.

Marielle

“Voor mijn groenten en fruit fiets ik twee keer per week naar een zelfoogsttuin. Andere voedingswaren koop ik in de verpakkingsvrije winkel. Ik neem zelf zakken, dozen en glazen potten mee. Als je eten in de winkel koopt, zit het vaak in plastic schaaltjes, zakjes of folies. Allemaal dingen die gemaakt worden om één keer te gebruiken, en dan weg te gooien.”

“Poetsproducten en wasmiddelen maak ik zelf. Ik bewaar ze al jaren in dezelfde flessen. Water koop ik nooit in flessen, het komt tenslotte uit de kraan. Melk haal ik al bijna vier jaar met een emmer in de verpakkingsvrije winkel. Zo heb ik al 850 brikken vermeden - stel je voor dat we dat met z’n allen zouden doen!”

“In het begin vraagt het zeker wat aandacht om afval te vermijden. Maar je kan écht een verschil maken. Mijn tips: begin met kleine dingen en ga zeker eens langs in een verpakkingsvrije winkel. Er gaat een wereld voor je open.”

Zelf aan de slag

Ga eens langs bij een van de verpakkingsvrije winkels in Leuven.
Content | contentleuven.weebly.com

r

European Green Leaf 2018

De Europese Commissie heeft Leuven bekroond met de ‘European Green Leaf 2018’, een prijs voor de inspanningen die de stad, vzw Leuven 2030 en uiteenlopende partners leveren rond duurzaamheid en levenskwaliteit. Daarom vertellen we je graag over Leuvenaars die de daad bij het woord voegen en een steentje - klein of groot - bijdragen aan een duurzame stad: onze duurzame doeners.