Duurzame doeners - ‘Katoenen luiers zijn stukken goedkoper’

Duurzame doeners - ‘Katoenen luiers zijn stukken goedkoper’

Consumptie
Duurzame doeners - Herbruikbare luiers - Maria Dicu
"Mijn kindjes zijn naar een biologische crèche gegaan."
Herbruikbare luiers - Maria Dicu
Het verhaal van
Maria Dicu

Zelfs een kleine baby heeft een behoorlijke ecologische voetafdruk. Je moet immers heel wat spullen in huis halen voor verzorging, voeding en vervoer. "Maar wie een beetje uitkijkt, vindt al snel een pak duurzame alternatieven", vertelt Maria Dicu (37), mama van Sebastian (4) en Elizabeth (2).


"Toen ik voor het eerst zwanger was, hebben we heel wat tweedehandsspullen van vrienden en familie gekregen: een buggy, een bedje, kleertjes ... Natuurlijk kochten we sommige dingen nieuw - flesjes en een afkolfapparaat bijvoorbeeld - maar ik heb me niet laten verleiden tot onnodige aankopen."

Katoenen luiers zijn stukken goedkoper dan wegwerpluiers.

Maria

"Ik heb mijn twee kinderen zo lang mogelijk borstvoeding gegeven, Sebastian zelfs tot zijn eerste verjaardag. Borstvoeding is gezond en goedkoop, je hebt geen energie nodig om het klaar te maken en het levert geen afval op. De eerste maand was telkens moeilijk, maar ik ben blij dat ik het volgehouden heb."

"Mijn kindjes zijn naar een biologische crèche gegaan. Daar leerde ik katoenen luiers kennen. Die zijn herbruikbaar, dus je hebt amper afval. En ze zijn stukken goedkoper dan wegwerpluiers, zelfs als je rekening houdt met de waskosten."

"We hebben geen auto. Sebastian fietst al zelf, Elizabeth zit in de fietskar. We hebben ook geen tv of bergen speelgoed - de kinderen spelen zo veel mogelijk buiten. In Finland - waar mijn broer woont - hebben ze een gezegde: er is geen slecht weer, er zijn alleen slechte kleren. En dat klopt (lacht)."

Zelf aan de slag

Stad Leuven moedigt het gebruik van herbruikbare luiers aan met een premie van €150. Woon je in Leuven, kocht je voor minstens €200 herbruikbare luiers en accessoires en kan je dit bewijzen? Vraag dan je premie aan via de website van stad Leuven.
Stad Leuven | www.leuven.be/premieluiers

r

European Green Leaf 2018

De Europese Commissie heeft Leuven bekroond met de ‘European Green Leaf 2018’, een prijs voor de inspanningen die de stad, vzw Leuven 2030 en uiteenlopende partners leveren rond duurzaamheid en levenskwaliteit. Daarom vertellen we je graag over Leuvenaars die de daad bij het woord voegen en een steentje - klein of groot - bijdragen aan een duurzame stad: onze duurzame doeners.