Duurzame doeners - 'Kleding ruil ik via de zakmethode'

Duurzame doeners - 'Kleding ruil ik via de zakmethode'

Consumptie
Duurzame doeners - Kleding ruilen
Duurzame doeners - Kleding ruilen - Sien Aerts
Het verhaal van
Sien Aerts

Sien Aerts (27) houdt van mode. Vroeger kocht ze heel veel nieuwe kleren, maar sinds ze enkele jaren geleden besloot duurzamer te gaan leven, is ze daarmee gestopt. En toch is haar kleerkast goed gevuld en loopt ze er verzorgd én trendy bij.


Sien: “Ik koop één keer per jaar nieuwe schoenen. Ondergoed en sokken schaf ik natuurlijk ook nieuw aan. Mijn andere kleren heb ik tweedehands gekocht of geruild.”

“Kleding ruilen is makkelijk en leuk. Samen met enkele vriendinnen heb ik de ‘zakmethode’ uitgewerkt. Kleren waarop we zijn uitgekeken maar die nog in goede staat zijn, stoppen we in een zak. Die geven we door. Wat je bevalt, haal je eruit. De rest gaat naar de volgende.”

Heel af en toe schaf ik iets nieuws aan. Dan let ik erop dat de kleding duurzaam is gemaakt.

Sien

“Soms komen we samen om kledij te ruilen. Gezellig, grappig – als iemand iets aantrekt dat haar helemaal niet blijkt te staan – en vooral heel voordelig: voor geen geld heb je al snel een nieuwe garderobe bij elkaar geruild.”

“Ik koop ook veel kledij tweedehands, bij Think Twice, Rawette of het SPIT. Heel af en toe schaf ik iets nieuws aan, maar dan let ik erop dat de kleding duurzaam en in menswaardige omstandigheden gemaakt is. Dat kan je achterhalen via de officiële keurmerken op het etiket. Wat zo’n keurmerk inhoudt, kom je bijvoorbeeld te weten op keurmerken.milieucentraal.nl. Ook handig is rankabrand.nl, een website die bekende kledingmerken rangschikt volgens CO2-uitstoot, milieubeleid en arbeidsomstandigheden.”

Sien heeft nog meer tips om duurzaam te leven. Je leest ze op haar blog wecotip.wordpress.com.

r

European Green Leaf 2018

De Europese Commissie heeft Leuven bekroond met de ‘European Green Leaf 2018’, een prijs voor de inspanningen die de stad, vzw Leuven 2030 en uiteenlopende partners leveren rond duurzaamheid en levenskwaliteit. Daarom vertellen we je graag over Leuvenaars die de daad bij het woord voegen en een steentje - klein of groot - bijdragen aan een duurzame stad: onze duurzame doeners.