Duurzame doeners - ‘Soms zijn we met zijn vijven een koffiezet aan het herstellen’

Duurzame doeners - ‘Soms zijn we met zijn vijven een koffiezet aan het herstellen’

Consumptie
Duurzame doeners - Repair café - Tom van Breussegem
"Ik kan het moeilijk over mijn hart krijgen om iets weg te gooien."
Repair cafe - Tom van Breussegem
Het verhaal van
Tom van Breussegem

Een radio die niet meer werkt, een gescheurde broek, een kapotte telefoon … Wat doe je daarmee? Zeker niet weggooien, vindt Tom van Breussegem. Maandelijks herstelt hij vrijwillig kleine en grote spullen in een repair café.


Tom (36): "Ik kan het moeilijk over mijn hart krijgen om iets weg te gooien. In elektrische apparaten, bijvoorbeeld, is vaak veel energie, tijd en geld gekropen. Dan is het jammer dat die soms al na één jaar in de vuilnisbak liggen."

De mensen zijn telkens heel dankbaar - da's fijn.

Tom

"In een repair café kan je gratis kapotte spullen langsbrengen. Wij proberen die dan te herstellen. Het is een sociaal gebeuren: soms zijn we met zijn vijven aan een koffiezet aan het werken. Het verbaast me altijd weer hoeveel kapotte spullen nog te herstellen zijn. En de mensen zijn telkens heel dankbaar – da's fijn. Niet al onze medewerkers hebben trouwens een technische achtergrond; er zijn er evengoed die goed met naald en draad overweg kunnen."

"Met de organisatie Maakbaar Leuven organiseren we maandelijks een repair café, ergens in Leuven. Maar we doen meer: we willen de lokale circulaire economie een duwtje in de rug geven. We brengen burgers, organisaties, bedrijven en instellingen samen die duurzaam herstellen willen bevorderen, we organiseren workshops … Sinds kort staat er bijvoorbeeld iemand met een 3D-printer in onze repair cafés. Heel handig: als we een toestel niet kunnen herstellen omdat er een onderdeel stuk is, kunnen we dat onderdeel nu gewoon printen."

Zelf aan de slag

Wil je jouw kapotte spullen laten herstellen of juist helpen met het herstellen tijdens een repair café? Bezoek dan de website van Maakbaar Leuven en vind een repair café bij jou in de buurt.
Maakbaar Leuven | www.maakbaarleuven.be

r

European Green Leaf 2018

De Europese Commissie heeft Leuven bekroond met de ‘European Green Leaf 2018’, een prijs voor de inspanningen die de stad, vzw Leuven 2030 en uiteenlopende partners leveren rond duurzaamheid en levenskwaliteit. Daarom vertellen we je graag over Leuvenaars die de daad bij het woord voegen en een steentje - klein of groot - bijdragen aan een duurzame stad: onze duurzame doeners.