Eerste elektrische bussen in Leuven

Eerste elektrische bussen in Leuven

Nieuws
Logo Leuven 2030
Leuven 2030
Door de redactie

Donderdag 10 september 2020 — Deze ochtend stelde Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters de eerste elektrische bussen van De Lijn in Leuven voor. Vanaf september rijden er zes volledig elektrische bussen (e-bus) op het traject van lijn 2, Kessel-Lo – Heverlee.


Leuven eerste opstartproject

In Leuven heeft De Lijn vandaag al een van de meest groene busvloten van Vlaanderen, met een percentage hybride bussen groter dan 60 procent. Vanaf vandaag worden er zes volledig elektrische bussen ingezet op lijn 2 (Heverlee – Kessel-Lo), dankzij de goede samenwerking met de stad Leuven, KU Leuven, netbeheerder Fluvius, technologisch bedrijf ABB en busconstructeur VDL.

Aan de bushalte Heverlee Campus Arenberg werd een laadpunt gebouwd op het terrein van de KU Leuven: hier gebeurt het snelladen (opportunity charging). De stelplaats Leuven Noord van De Lijn werd ook uitgerust met laadinfrastructuur (depot charging): hier laden de bussen ’s nachts volledig op.

‘Leuven heeft de ambitie om mee de leiding te nemen inzake klimaatbeleid en moderne mobiliteit. Performant en duurzaam openbaar vervoer maakt onderdeel uit van onze klimaatstrategie, die we realiseren met partners vanuit alle geledingen in onze stad. De organisatie Leuven 2030 is daartoe onze gemeenschappelijke agenda en De Lijn is een krachtige en actieve partner in dit opzet. Ik ben dan ook zeer tevreden met deze vergroening van de Leuvense vloot van De Lijn. Laat ons samen verder werk maken van openbaar vervoer van de toekomst’, vertelt Mohamed Ridouani, burgemeester stad Leuven.

Later op het jaar wordt dit proefproject verder uitgebreid naar Antwerpen. Daarna voorziet De Lijn ook nog een project in Gent. Het doel van deze opstartprojecten is om niet enkel de verschillende manieren van opladen in de praktijk te testen, maar ook om ervaring op te doen voor de chauffeurs, rijschool, dispatching, en technici. Zo bereidt De Lijn zich voor op de geplande, grootschalige transitie naar elektrisch openbaar vervoer in Vlaanderen.

Samen klimaatdoelstellingen halen

De Lijn vergroent haar voertuigenpark en onderschrijft zo de Europese en Vlaamse klimaatdoelstellingen, alsook de klimaatplannen van de diverse steden en provincies.

‘Om de klimaatdoelstellingen waar te maken, moeten we in Vlaanderen volop de kaart van duurzame verplaatsingen trekken. We moeten werk maken van een vlotter, veiliger en milieuvriendelijker vervoersysteem. De vergroening van de vloot van De Lijn, met in eerste instantie een focus op de stadskernen, draagt bij tot deze doelstelling. Met de exploitatie van deze 6 e-bussen in Leuven zetten we een eerste belangrijke stap richting deze grootschalige vergroening', aldus Lydia Peeters, Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken.

Elektrische bussen voor propere lucht

De nieuwe elektrische bussen zijn moderne, comfortabele voertuigen met voldoende plaatsen en vlotte toegankelijkheid voor alle reizigers. De e-bussen verbruiken bovendien geen fossiele brandstof en stoten helemaal niets uit. Dit betekent: geen schadelijke stoffen als CO2 (veroorzaakt broeikasgassen), NOx (zure regen, schadelijk voor de gezondheid) en fijn stof (schadelijk voor hart en luchtwegen). Dit is zowel voor het klimaat als voor de gezondheid van wie zich in of om de bus bevindt een groot voordeel. Een bijkomend voordeel is dat elektrische bussen, door de afwezigheid van een dieselmotor, ook erg stil zijn.

Omdat De Lijn alleen groene stroom koopt, is er ook bij de productie van de energie geen uitstoot. Door de inzet van elektrische bussen zal De Lijn op termijn meer dan 40 % minder diesel verbruiken. Dit is een daling van 19 miljoen liter diesel per jaar. Er zal daardoor jaarlijks 50.000 ton minder CO2 uitstoot zijn door de bussen van De Lijn.

Het Leuvense vervoer vergroenen

Programma 6 van onze Roadmap naar een klimaatneutraal Leuven houdt zich bezig met het vergroenen van het Leuvense vervoer. Duurzame mobiliteit is noodzakelijk om de klimaatdoelstellingen te halen. Tegen 2035 dienen daarom alle voertuigen in Leuven emissievrij te rijden. Dat deze elektrische bussen in Leuven rondrijden, is een belangrijke eerste stap.

Ook bijdragen aan een duurzame toekomst? Word dan lid van Leuven 2030, al vanaf €15 per jaar.