Eerste elektrische deelauto’s in Leuven

Eerste elektrische deelauto’s in Leuven

Nieuws
Partago Leuven
Leuven 2030
Leuven 2030
Door de redactie

15 mei 2019 - Autodelen wordt steeds populairder. Zo’n deelauto gebruik je enkel wanneer je die nodig hebt; op andere momenten rijdt iemand anders ermee. Dankzij autodelen kan je van de voordelen van een auto genieten, zonder dat je er een hoeft te bezitten. Bovendien is het ook een duurzame optie aangezien de deelwagen efficiënt wordt ingezet. Vanaf 11 mei kan je in Leuven ook gebruik maken van elektrische deelauto’s van Partago. Partago is een burgercoöperatie wat wil zeggen dat elke burger die Partago wil gebruiken voor een klein stukje mede-eigenaar is. Vandaag zijn er drie deelwagens te vinden in de stad.


Steeds meer mensen kiezen voor autodelen. Bij autodelen deel je een auto met meerdere personen. Je gebruikt de auto wanneer je hem nodig hebt; op andere momenten rijdt iemand anders ermee. Dit systeem is uiterst geschikt voor mensen die niet dagelijks met de auto rijden en waarbij de auto dus vaak stilstaat. Je hebt de voordelen van een auto, maar niet de kosten en zorgen. Een ander groot pluspunt van autodelen is dat je op die manier ook meehelpt aan de reductie van de CO₂-uitstoot. Door een auto met anderen te delen wordt die efficiënt en doordacht gebruikt.

Vanaf 11 mei 2019 kan je in Leuven gebruik maken van elektrisch autodelen via Partago Partago, een burgercoöperatie uitsluitend voor elektrisch autodelen, organiseerde de voorbije maanden enkele infosessies in Leuven rond elektrische deelwagens. De interesse bleek groot genoeg en de eerste drie elektrische deelwagens van Partago zijn nu dus beschikbaar in de stad. Via een eenvoudige app op de smartphone kan je jouw elektrische deelauto vinden en gebruiken. Die eerste elektrische auto’s in Leuven zijn een belangrijke stap richting een klimaatneutrale stad. 100 % elektrische auto’s zorgen namelijk voor een reductie van de CO₂-uitstoot en een verlaging van fijnstof in de lucht.

Hoe werkt Partago?

Partago is een burgercoöperatie. Wie wil gebruik maken van de elektrische auto’s, kan zich als lid van Partago inschrijven op www.partago.be. Zo word je coöperant. De coöperanten van Partago investeren samen in elektrische auto's en maken er samen gebruik van.

Hoe werkt Partago
r

Inschrijven

 • Stap 1: Word lid
 • Je betaalt éénmalig 500 euro. Dit is ook jouw waarborg. Hiervoor krijg je toegang tot alle auto's, bestelwagens en busjes.
 • Stap 2: Download de app
 • De app werkt op PC, tablet en smartphone. Je boekt een auto via de app.
 • Stap 3: Koop rijtegoed
 • Je koopt je prepaid rijtegoed. Je beschikbare rijtegoed staat op jouw smartphone app! Dit rijtegoed vervalt nooit. Rij je niet, dan betaal je niets.
r

Elektrisch rijden

 • Stap 1: Kies een auto in jouw buurt
 • Elke auto heeft een zone. Je pikt de auto op in deze zone. De app toont waar hij staat.
 • Stap 2: Je opent de deuren via de smartphone
 • Met de schuiver in de app open je de deuren. In de auto druk je gewoon op de startknop om de motor te starten!
 • Stap 3: Na gebruik hang je hem aan de laadpaal.
 • Op het einde van je rit, breng je de auto terug naar zijn zone. Elke zone heeft één of meer laadpalen.

Na je rit rekent Partago af met jouw beschikbaar rijtegoed. Je kan op elk moment rijtegoed bijkopen in de app.

Meer info

Meer info over hoe Partgo werkt, vind je terug op deze pagina. De eerste drie deelauto’s in Leuven vind je terug op volgende locaties: Sint-Jacobsplein 8, Naamsesteenweg 13, Tiensevest 2.