Energiecoach en renovatiebegeleider helpen bij duurzaam verbouwen

Energiecoach en renovatiebegeleider helpen bij duurzaam verbouwen

Energie
Nieuws
Leuvense Energiecoach
Energiecoach helpt Leuvenaars energie te besparen
Leuven 2030
Leuven 2030
Door de redactie

De winter staat voor de deur en de temperaturen dalen. De verwarming wordt weer opgezet en het energieverbruik in onze huizen en gebouwen stijgt. Het is niet altijd gemakkelijk om te weten wat je het best doet om je energieverbruik, en dus je factuur, naar beneden te krijgen. Met de komst van de Energiecoach en de Renovatiebegeleider van stad Leuven zal daar verandering in komen.


Sinds kort kunnen inwoners van Leuven voor gratis ondersteuning terecht bij de Leuvense Energiecoach en de Renovatiebegeleider in het stadskantoor. De Energiecoach bekijkt samen met de Leuvenaar welke initiatieven hij thuis kan nemen op het vlak van energiebesparing, afhankelijk van zijn/haar budget en verwachtingen. “Dat kan gaan van energiebesparende tips zoals radiatorfolie hangen of lampen vervangen tot een meer ingrijpende renovatie”, zegt schepen van Leefmilieu en voorzitter van Leuven 2030 Mohamed Ridouani. “Je zou ervan verschieten hoeveel je kan besparen op je factuur met soms kleine ingrepen.” De Energiecoach wijst daarnaast ook de weg naar de bestaande premies en belastingvoordelen, om de stappen die je wilt zetten ook financieel zo aantrekkelijk mogelijk te maken.

Ben je als Leuvenaar van plan om duurzaam te (ver)bouwen of te renoveren, dan kan je voor een gratis Duurzaam Bouwadvies terecht bij Dialoog. Er komt iemand aan huis langs om advies op maat te geven over de mogelijkheden. Eens beslist welke renovaties men wil, komt de Renovatiebegeleider aan bod. Hij begeleidt Leuvenaars bij de contacten met een aannemer, zodat ze hun wensen volledig en duidelijk kunnen overbrengen. Hij kan ook ondersteunen bij het vergelijken van offertes, geeft advies bij praktische zaken en begeleidt hen tijdens de eigenlijke werken.

“Het hele proces wordt opgevolgd door onze Energiecoach”, zegt Mohamed Ridouani. “Hij gaat na of alles vlot verloopt, of er nog bijkomende ondersteuning nodig is en of alle premies tijdig worden aangevraagd.” De Leuvenaars kunnen vanaf 16 januari elke maandag (9u tot 12u en van 13u tot 16u30) en elke donderdag (van 12u tot 20u) bij de Energiecoach terecht in het stadskantoor.

Gratis aanbod neemt twijfel weg

Leuven 2030 is heel enthousiast over de komst van de Energiecoach en de Renovatiebegeleider van partner stad Leuven. Katrien Rycken (projectcoördinator Leuven 2030): “Het aanbieden van gratis ondersteuning op het vlak van energie- en renovatieadvies is heel welkom in Leuven. Vaak willen mensen wel inzetten op energiebesparing en comfort, maar weten ze niet hoe of waar ze moeten beginnen. De komst van de Energiecoach en de Renovatiebegeleider biedt een sterk vertrekpunt. Leuvenaars worden ondersteund, kunnen er terecht met al hun energie- en renovatievragen, krijgen onafhankelijk advies en worden geholpen bij het maken van de juiste keuzes. Het feit dat dit alles gratis wordt aangeboden, kan bij veel mensen de laatste twijfel om aan de slag te gaan, wegnemen.”

Het initiatief van de stad sluit aan op een project waar zij samen met andere partners binnen Leuven 2030 aan werkt. Samen met deze partners legde de stad zich toe op collectieve wijkrenovaties, zoals in het Bavenhof (Wilsele). Daar werden de - erg gelijkaardige - huizen gescreend door energie-experts om te kijken welke ingrepen er nodig waren om het huis energiezuiniger te maken. De inwoners konden daarna intekenen op een kant-en-klaar aanbod.

“Maar liefst 60% van de Leuvense CO₂-uitstoot komt van gebouwen. Deze uitstoot is 50-50 verdeeld tussen huishoudens (woningen) en niet-huishoudens (kantoren, scholen, winkels, etc.). Wij vinden het heel mooi om te zien dat verschillende partners binnen onze organisatie zich richten op dit thema en zo, samen met Leuvenaars die aan de slag willen gaan, hun steentje bijdragen aan een leefbare, klimaatneutrale toekomst voor onze stad”, aldus Katrien Rycken.

Cursussen en infoavonden

Voor Leuvenaars die zelf aan de slag willen of op zoek zijn naar informatie om energie te besparen, organiseert stad Leuven in samenwerking met verschillende partners een aantal infoavonden en cursussen. Meer informatie hierover vind je bij de activiteiten op onze website.

Katrien (coördinator Leuven 2030) overziet Leuven
Katrien overziet Leuven