European Capital of Innovation

European Capital of Innovation

Nieuws
Logo Leuven 2030
Leuven 2030
Door de redactie

Leuven is bij de laatste zes kandidaten om European Capital of Innovation 2020 te worden. De Europese Commissie reikt deze titel uit aan de stad die innovatie het beste inzet om de levenskwaliteit van haar inwoners te verbeteren. De vijf andere finalisten zijn Valencia, Wenen, Cluj-Napoca, Espoo en Helsingborg. Op 24 september wordt bekend gemaakt welke stad zich iCapital 2020 mag noemen en 1 miljoen euro ontvangt.


Stad Leuven stelde zich samen met Leuven 2030 en Leuven MindGate kandidaat, net zoals in 2018. Toen eindigde Leuven in de top drie. “Dat was een mooie erkenning voor onze stad, net zoals deze finaleplaats”, zegt burgemeester Mohamed Ridouani. “We hopen nu nog beter te doen en de nominatie voor Europese hoofdstad van innovatie 2020 te verzilveren.”

Leuven, al eeuwenlang innoverend

“Vernieuwing zit al eeuwenlang in ons DNA. Denk maar aan Vesalius, Mercator, Thomas More, Erasmus… die allen in onze stad verbleven. Die innovatieve mindset is nog steeds aanwezig in Leuven”, zegt burgemeester Ridouani. “We zijn een stad die blijft verbinden voor een betere toekomst, een stad waar we voor elkaar zorgen. Het welzijn en de levenskwaliteit van de Leuvenaars verbeteren staat centraal bij alle innovatie.”

(c) Stad Leuven

Om kans te maken op de iCapital Award is de participatie van inwoners een belangrijk criterium. Ook hier scoort Leuven goed. “De Leuvenaar is heel betrokken. We werken elke dag met heel veel mensen samen om van Leuven de meest duurzame, sociale en welvarende stad van Europa te maken”, aldus burgemeester Ridouani.

Dat Leuven steevast vooroploopt met haar vernieuwende en ambitieuze aanpak van de actuele maatschappelijke uitdagingen, is de jury niet ontgaan.

Katrien Rycken, directeur Leuven 2030

“Dat Leuven steevast vooroploopt met haar vernieuwende en ambitieuze aanpak van de actuele maatschappelijke uitdagingen, is de jury niet ontgaan. We zijn trots op onze unieke manier van samenwerken, waarvoor we de voorbije jaren Europese erkenningen ontvingen en waarmee we breed blijven inspireren. Naast deze straffe procesinnovatie, staan we in Leuven bovendien bijzonder sterk op het vlak van technologische innovatie enerzijds én van klimaatinnovatie anderzijds. Zo lopen we helemaal voorop met negen andere Europese steden, waaronder Kopenhagen en Wenen, in onze recente systemische aanpak van de stedelijke klimaattransitie. Waar deze drie vormen van innovatie elkaar versterken, worden de meest betekenisvolle stappen gezet”, aldus Katrien Rycken, directeur van Leuven 2030.

“Met de tweede nominatie in drie jaar voor de Europese ‘iCapital’-wedstrijd bewijzen we dat we bij de innovatietop in Europa horen”, vult Johan Merlevede, directeur van Leuven MindGate aan. “Er wordt niet alleen heel veel uitgevonden in ons ecosysteem – denk maar aan alle innovaties van Leuvense makelij die de voorbije corona-maanden het leven ietsje draaglijker maakten - maar er wordt ook goed samengewerkt. En dat vormt de echte innovatie van de Leuvense regio: hier komen de knappe en creatieve koppen bij elkaar en krijgen we samen een nog beter eindresultaat. En dat doen we op technologisch, klimatologisch en sociaal vlak. Die ‘Innovate for the better’-insteek van het dossier is duidelijk ook wat de Europese jury heeft gecharmeerd.”

Wil je ook bijdragen aan een duurzame toekomst? Word dan lid van Leuven 2030 vanaf €15 per jaar.