Fanfunding helpt OHL op weg naar duurzaamheid

Fanfunding helpt OHL op weg naar duurzaamheid

Nieuws
OHL stadion
Leuven 2030
Leuven 2030
Door de redactie

Voetbalclub Oud-Heverlee Leuven (OHL) trekt een groene kaart. Samen met partner Eneco legt de club zonnepanelen op het dak van de nieuwe stadiontribune. Een Tesla Powerwall zal de overdag opgewekte energie die niet onmiddellijk verbruikt wordt, opslaan. Voor de financiering van de zonnepanelen zet OHL een ‘fanfunding’-actie op, zodat supporters bij kunnen dragen aan de duurzame toekomst van het stadion. Dankzij het initiatief werkt OHL mee aan een klimaatneutrale stad.


Juichende voetbalsupporters en een occasioneel pintje dat door de lucht vliegt; het lijkt niets te maken te hebben met duurzaamheid en CO₂-uitstoot. OHL, Leuven 2030, stad Leuven en Eneco zien dat anders. De partners realiseren nog dit jaar de ambitie om het stadion van OHL flink te verduurzamen. OHL doet daarvoor een beroep op de supporters van de ambitieuze club.

Zonnepanelen boven nieuwe tribune

OHL en Eneco hebben mooie plannen voor het stadion, dat voortaan door het leven gaat als Eneco Stadion. Jimmy Houtput (voorzitter OHL): “Nog dit najaar plaatsen we zonnepanelen op het dak van de nieuwe supporterstribune en installeren we een Tesla Powerwall. Zo kan de club de opbrengst van de zonnepanelen opslaan om die op een drukker moment te gebruiken. Daarnaast zal de club twee publieke laadpunten installeren voor bezoekers die met de elektrische auto naar het stadion willen komen.”

De expertise voor de realisatie van het project komt van energieregisseur Eneco. Het initiatief van OHL is volgens Eneco een belangrijke stap naar een wereld waarin duurzaamheid centraal staat. “We willen niet blijven steken in de oude wereld waar we volop fossiele brandstoffen gebruikten. We moeten resoluut kiezen voor de weg van duurzaamheid en innovatie, vertrekkende vanuit de klant en vooral samen met de klant. Wij zijn dan ook zeer verheugd om OHL te helpen deze doelstellingen te realiseren”, aldus Christophe Degrez, directeur van Eneco België.

Wat ons hier verbindt, is ‘teamwork’

Katrien Rycken (Leuven 2030)

Stadsbrede ambitie

OHL draagt met dit initiatief bij aan de ambitie van de stad om klimaatneutraal te zijn. De club werd in maart al lid van Leuven 2030, die samen met haar partners toewerkt naar een duurzaam, klimaatvriendelijk en leefbaar Leuven in 2030. Dat gebeurt onder meer door de CO₂-uitstoot drastisch te reduceren. Katrien Rycken (projectcoördinator Leuven 2030): “Duurzaamheid en voetbal worden zelden in één adem genoemd. Wat ons hier verbindt, is ‘teamwork’. Leuven 2030 gelooft sterk in de kracht van samenwerken. Nieuwe partnerschappen als deze tussen OHL, haar supporters en Eneco kunnen in belangrijke mate bijdragen aan onze stadsbrede ambitie. Wij hopen dat dit partnerschap anderen zal inspireren om stappen te zetten. Door de handen in elkaar te slaan, komt een duurzame toekomst sneller dichterbij. Niet alleen voor het stadion en de club, maar ook voor Leuven en haar inwoners. Wij hebben hier allemaal bij te winnen.”

Supporters dragen bij aan duurzame toekomst

In het duurzame verhaal hebben de supporters van OHL een belangrijke rol. Zij krijgen de kans om ten volle bij te dragen aan de duurzame toekomst. OHL zet daarvoor een unieke fanfunding-actie op. De club wil 500 supporters overtuigen om elk 250 euro te investeren in de verduurzaming van het stadion. De besparing die dankzij deze actie wordt gerealiseerd, stelt de club in staat om de investering na 5 jaar aan de supporters terug te betalen. Het geld dat daarna bespaard wordt, zal extra budgettaire ruimte opleveren voor de club.

De supporters krijgen in ruil een exclusief wedstrijdshirt van de club, met daarop het logo van Leuven 2030. OHL heeft deze plek op het T-shirt aan Leuven 2030 geschonken om meer zichtbaarheid aan het project te geven. OHL en Leuven 2030 hopen dat steeds meer mensen zich in zullen zetten voor een klimaatneutrale toekomst.

Voor onze ambities rond klimaatneutraliteit is dit een voorbeeld.

Mohamed Ridouani (schepen Leefmilieu)

Mohamed Ridouani, schepen van leefmilieu in Leuven, is tevreden met het initiatief waarbij OHL en Eneco de handen in elkaar slaan en de toon zetten in het voetballandschap: “De samenwerking met stad Leuven en met Leuven 2030 zal het project extra versterken. Voor onze ambities rond klimaatneutraliteit is dit een voorbeeld en uithangbord. Supporters betrekken maakt het project gedragen en inspirerend voor anderen.”

Supporters kunnen tot 30 september 2016 bijdragen via www.fondsopdreef.be.

Leuven 2030 prijkt op het T-shirt van OHL